Diari Més

Laboral

El sector calcula que un 30% de les perruqueries de Reus han hagut de tancar

Molts centres no han suportat la pressió fiscal d'ençà que van passar del 8 al 21% d'IVA l'any 2012, situació que s'ha agreujat arran de la covid-19

Imatge d'una de les mobilitzacions del sector al Mercadal.

El sector calcula que un 30% de les perruqueries de Reus han hagut de tancarCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector calcula que un 30% de les perruqueries de Reus han hagut de tancar des del 2012, quan el govern els va pujar l'IVA del 8% al 21% arran de la crisi. Pili Arenas, propietària d'una perruqueria homònima a la ciutat, assegura que «aquesta pujada del 13% era temporal», però lamenta que «ja fa nou anys d'això» i «molta gent no ha pogut mantenir el seu negoci arran de l'elevada pressió fiscal». Montserrat Mayo, propietària de la perruqueria Koko, assegura que, «per desgràcia, conec a gent que ha tancat» i explica que el sector es troba en una situació «límit» des de fa temps. «Ens van pujar l'IVA en mig de la crisi, quan la feina ja havia baixat molt», diu Mayo, i «ningú podia apujar els preus per mantenir els marges». Mayo assegura que en aquell moment va haver de passar de tres a dues treballadores, però assegura que «és molt dur» perquè «fa molts anys que treballen amb mi» i «igual que jo vull mantenir el meu negoci, vull que elles puguin cobrar a finals de mes». Mayo explica que companyes del sector «estaven duent a terme obres per obrir un centre» a Reus, però «van abandonar el projecte davant la situació que ens trobem». Molts «estem sobrevivint com podem», diu Arenas, i assegura que els centres amb un treballador «han passat del 30% al setembre de l'any passat, al 66% ara» i, en general, s'està «facturant un 40% menys» a nivell estatal.

La plataforma Creer en nosotros, de la qual formen part les dues perruqueres reusenques, lluita per la restitució de l'IVA reduït, ara del 10%. Ambdues coincideixen a dir que, durant la pandèmia, el mateix Estat ha qualificat els serveis de perruqueria i estètica com a «essencials» i «de primera necessitat». El que demana el sector és que el Govern de Pedro Sánchez «ens torni el que ens pertoca», diu Mayo. Assegura que aquesta situació està afavorint que «perruqueries que han tancat segueixin treballant en negre», tot i que es mostra comprensiva, ja que «no sé què faria si hagués de tancar». Arenas assegura que «l'estat està perdent més diners mantenint l'IVA» que si el restituís, ja que «estarien recaptant els impostos de tots els centres que han hagut de tancar». Lamenta que «altres sectors han recuperat l'IVA reduït», però «a nosaltres no ens escolten». Per aquest motiu, l'Aliança empresarial per la baixada de l'IVA va iniciar a l'agost una campanya d'enviament de cartes massiva al president, en la qual s'han enviat «més de 2.500 cartes», diu Arenas. Aquesta acció continua la reivindicació del sector que es va manifestar al març i al maig d'enguany, i preveu «seguir amb les mobilitzacions» aquesta tardor i «no ens aturarem» fins que «ens facin cas».

A la situació que el sector porta arrossegant des del 2012, se li han sumat els efectes de la crisi actual i la pandèmia. Les dues professionals coincideixen en el fet que el treball ha disminuït dràsticament, ja que no hi ha esdeveniments, l'aforament és limitat i «els hàbits dels clients han canviat», diu Mayo. A més, lamenta que el Govern central està desaparegut, ja que «en aquest temps he rebut dues ajudes i han estat de la Generalitat».

tracking