Diari Més

Urbanisme

Experts europeus contribuiran a millorar la mobilitat de Reus

Les activitats de l'EAR RAW proposaran alternatives habitacionals, nous usos per als espais públics i descarbonitzar Reus

La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, durant la inauguració institucional de les jornades d'EAR RAW.

Experts europeus contribuiran a millorar la mobilitat de ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Experts i estudiants europeus contribuiran a millorar la mobilitat i a descarbonitzar Reus amb les propostes que sorgeixin durant les jornades de reflexió sobre àrees estratègiques per a la transformació de la ciutat EAR RAW: Reus Architecture & Urban Design International Workshop. Les activitats emmarcades en aquesta iniciativa que va començar ahir, amb la inauguració institucional a Cal Massó, tindran lloc fins al 10 de setembre i estan dirigides a repensar la ciutat. Aquests dotze dies tenen com a objectiu plantejar una reflexió pedagògica i experimental en els àmbits de la mobilitat i la intermodalitat, el patrimoni postindustrial i l'emergència residencial.

Professors i estudiants de l'ETSA de la URV així com de les escoles europees d'ETH Zurich, Università Degli Studi Di Genova, i Ku Leuven Belgica treballaran al voltant dels tres eixos definits en sis grups de treball i dividint el procés d'anàlisi en diferents fases. El primer eix en el qual se centraran els participants serà la mobilitat de la ciutat. El taller pretén obrir la reflexió per aprofitar l'oportunitat de modificar-la radicalment amb noves infraestructures que contribueixin no només a una intermodalitat efectiva, sinó també a la descarbonització en les rutines diàries dels ciutadans. El segon eix serà el patrimoni postindustrial, on es treballaran propostes sobre un edifici patrimonial de referència seleccionat per activar-lo com a catalitzador urbà, imaginant-se nous usos relacionats amb habitatges col·lectius cooperatius, nous tipus de treball, intercanvi de mercaderies o interacció social, o alternatives als modes de tinença tradicionals i vincular-los a espais públics col·lectius o de mobilitat urbana. El tercer eix que adreçaran els grups és l'emergència habitacional. En aquest àmbit es plantegen estratègies en dues línies, d'una banda, desincentivar l'especulació immobiliària amb la introducció d'un significatiu percentatge d'habitatges cooperatius per reactivar i rehabilitar el parc d'habitatge; i de l'altre, recolonitzar zones rurals despoblades per equilibrar les tensions territorials i reduir la pressió sobre algunes zones de la ciutat.

Els grups ja han començat a treballar. La primera presa de contacte amb Reus ha estat una visita guiada al centre i a l'Institut Pere Mata. Els participants visitaran el camí de Riudoms, la carretera de Salou i el carrer del Roser, tres subsectors considerats estratègics per a la transformació de la ciutat, acompanyats d'arquitectes municipals. Del procés d'anàlisi i diagnosi en sortiran propostes definides en els tres àmbits de treball, les quals es traslladaran a les taules de treball del Pla Estratègic Reus Horitzó 32 per ser analitzades. Així ho va assegurar durant la inauguració la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, la qual aposta per la «intel·ligència compartida» i considera que «aquest diàleg internacional» serà una «eina molt útil» per «dibuixar les línies mestres del Reus del futur».

Aquesta jornada és la primera col·laboració de la regidoria d'Urbanisme i Mobilitat amb l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura, ubicada al Campus Bellissens de la URV, fruit del conveni signat el passat 30 de juliol, per a la transferència del coneixement i experiències, l'estudi o proposta d'implementació de projectes urbanístics i d'arquitectura, així com establir canals de relació que facilitin la innovació tecnològica.

tracking