Diari Més

Cultura

Reus acollirà bastoners d'arreu

El primer Congrés Internacional del Ball de Bastons se celebrarà a l'octubre a la capital del Baix Camp.

Imatge d'arxiu dels vuit participants de Ball de Bastons de Cardona el setembre del 2019.

Reus acollirà bastoners d'arreuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Enguany se celebrarà la primera edició del Congrés Internacional del Ball de Bastons a les instal·lacions de la Fira de Reus. Aquesta primera jornada es durà a terme entre els dies 21 i 24 d'octubre, coincidint amb la celebració de la quaranta-sisena Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya el dia 23. El congrés comptarà amb la participació de grups vinguts d'arreu de Portugal, l'Estat espanyol, Andorra i França, i ha estat organitzat per la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya en col·laboració amb Adifolk i l'Associació Sal-i-ou.

Aquesta iniciativa neix amb l'objectiu de representar les diferents realitats del món de les danses de pals de tota la península Ibèrica i els organitzadors asseguren que l'esdeveniment de quatre dies «tindrà una repercussió prèvia i posterior molt més duradora». Per tal que l'abast de l'esdeveniment sigui major, es farà de manera presencial i telemàtica, per facilitar la participació de tothom independentment de si es pot desplaçar a la capital del Baix Camp en aquestes dates. El programa preveu, per ara, un seguit de xerrades i debats pels quals comptarà amb la participació de diversos experts en els diferents aspectes relacionats amb aquest patrimoni cultural i immaterial. A part del vessant formatiu pel que fa a les danses de pals, també es faran ballades, tallers i propostes dinàmiques obertes a tots els públics que s'aniran concretant quan es vagi apropant la data. L'organització també preveu un seguit d'actuacions per part de totes les agrupacions vingudes de fora de Catalunya ubicades en diferents punts de la ciutat. Una de les principals finalitats de les jornades és establir llaços entre els diferents grups, per això, si la situació sanitària ho permet, es farà un sopar entre el teixit associatiu reusenc i els grups de fora del territori acompanyat d'un concert per part dels músics de les diferents regions.

La Trobada Nacional d'enguany té prevista la participació d'aproximadament un centenar de colles, una trentena d'elles externes al Ball de Bastons del territori català, la qual cosa la convertiria en la més gran de tota la història des de l'any 1976, quan es va originar l'esdeveniment cultural. Des de l'organització s'ha proposat una cercavila de circuit tancat per part dels carrers Argentina i Bèlgica en la qual els grups actuarien per la carretera mentre que el públic assistent es trobaria a les voreres del recorregut. En acabar la ballada amb una distància de prop d'un quilòmetre, tots els grups es dirigirien cap a l'entrada del recinte firal on es concentrarien, sempre respectant les mesures vigents en el moment de la trobada, per cloure l'acte amb ells parlaments i la ballada conjunta. La mateixa organització preveu ampliar la programació en cas que la situació epidemiològica i social millori de cara a l'octubre.

Imatge d'arxiu del Ball de Bastons de Súria.

Reus acollirà bastoners d'arreuACN

tracking