Diari Més

Sostenibilitat

Veïns del barri La Mineta de Reus preveuen autoabastir-se amb energia solar

L'AAVV ha engegat una ronda de contactes amb l'Ajuntament i veïns per aconseguir la màxima adhesió al projecte sostenible

Imatge d'arxiu de plaques solars

Veïns del barri La Mineta de Reus preveuen autoabastir-se amb energia solarPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns del barri de La Mineta preveuen, a curt termini, autoabastir-se amb energia renovable. Així ho va explicar ahir Xavier Panisello, president de l'associació de veïns (AAVV) del barri, a Diari Més. L'associació es va reunir dimecres amb l'Ajuntament per intercanviar impressions quant a les comunitats energètiques i la viabilitat de col·laboració entre l'ens municipal i l'AAVV. Panisello va qualificar el projecte del consistori com a «interessant» a causa de la intenció de l'empresa municipal Reus Energia de proveir com a principal client el mateix Ajuntament, i l'energia sobrant redistribuir-la entre les persones properes a aquestes comunitats d'autoconsum. Tot i això, Panisello va lamentar que «el projecte de l'Ajuntament s'allunya una mica de la nostra idea inicial», ja que «el nostre objectiu no era canviar de proveïdor d'energia, sinó autoabastir-nos i repartir l'energia generada entre els veïns». La mateixa tarda de dimecres es va celebrar una reunió de veïns on es va informar no només del projecte, sinó també de la situació de reindustrialització que l'AAVV del barri denuncia amb l'obertura de Nacex. Respecte a aquest segon punt, els veïns «tenim molt clar que volem que el nostre barri continuï sent residencial, com ja fa una dècada que ho és, i tal com figura a l'ordenança». Va assegurar que «l'endemà de la reunió van aparèixer nous domassos en contra de la reindustrialització del barri».

Panisello va insistir en «el gran potencial que hi ha al barri per utilitzar el màxim espai de terrats i altres superfícies inutilitzades per a la producció d'energia sostenible». El president va explicar que la intenció de l'associació és col·locar plaques fotovoltaiques als sostres dels edificis i cases del barri, així com «intentar aprofitar una gran zona, equivalent a un 50% del territori, la qual correspon a diferents masos». Panisello va avançar que l'associació «explorarà si els seus propietaris estan interessats a col·locar plaques solars als seus terrenys» amb la intenció de subministrar els edificis. Va explicar que l'associació ha fet una crida a tots els veïns a afegir-se al projecte i a dirigir-se «des d'avui mateix» a l'associació per tal d'elaborar un inventari amb aquelles persones interessades a formar part del projecte col·lectiu, així com les característiques tècniques dels seus respectius habitatges. D'aquesta manera l'associació espera saber amb l'espai amb el qual comptaran per a la producció inicial de cara al setembre d'enguany. A partir d'aquí, l'associació de veïns s'ha ofert a ser l'encarregada de cercar empreses, tot i que descarten que la compra i la instal·lació de les plaques pugui ser una realitat abans de principis del 2022.

Panisello va assegurar que aquest projecte sostenible reduirà «les despeses en l'energia d'aquells qui s'hi adhereixin», especialment «en aquest moment que els costos han augmentat substancialment». A més, va explicar que «quantes més persones ens hi adherim, evidentment els costos de la instal·lació es reduiran», ja que tot i que la instal·lació serà individual, hi ha part d'aquestes que poden ser compartides entre veïns propers.

Panisello va explicar que el projecte està despertant molt entusiasme entre els veïns del barri, tot i que va lamentar que «anem per darrere d'alguns, els quals ja compten o estan a punt d'instal·lar aquestes plaques». En aquesta línia, però va agrair comptar amb l'expertesa d'alguns d'aquests veïns com és el cas d'una veïna «que ja s'autoabasteix amb energia solar, amb la qual fins i tot carrega el seu cotxe elèctric».

L'associació preveu desenvolupar aquest projecte en dues fases. La primera comptarà amb el desplegament de plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum. Segons aquest projecte, l'excedent d'aquesta producció seria venuda a la companyia de Reus Energia. La segona fase és centraria en la creació de la comunitat d'autoconsum, tot i que Panisello va dir no saber quan serà possible iniciar-la, ja que «la normativa en aquest sentit està molt verda» i va reconèixer que «ens fa por que els canvis polítics ens deixin penjats», fent referència als canvis en les polítiques pel que fa a la producció d'energia solar entre els governs estatals del PSOE i el PP anys enrere. Per aquest motiu, Panisello va dir que els veïns «esperem que la Unió Europea tregui alguna directiva que garanteixi l'estabilitat de les lleis en aquest àmbit» per poder tirar endavant la segona fase amb les garanties necessàries.

Ajuts i subvencions

El president de l'Associació de Veïns de La Mineta va explicar que l'Ajuntament «ens ha confirmat la seva tasca intensa» pel que fa a l'ampliació de la reducció del 50% de l'IVI que actualment es fa durant 2 anys a 5 a aquells reusencs que instal·len plaques solars. A més, Panisello va dir que hi ha una altra subvenció «força interessant» la qual atorga «uns 600 euros per kilowatt instal·lat». «La mitjana d'una instal·lació en una casa parellada sol estar entre els 3 o 4 kilowatts, i per això estaríem parlant d'uns 1.800 o 2.400 euros de subvencions addicionals, que si sumem al descompte de l'IVI, fàcilment arriba als 4 o 5 mil euros d'estalvi», va explicar. Segons els càlculs inicials, Panisello va concloure que amb aquests ajuts el període d'amortització es reduirien dels 8 als 3 anys.

tracking