Diari Més

El nombre de passatgers a l'aeroport de Reus cau el 97% respecte el 2019

El trànsit a l'aeroport ha passat de 400.000 a 10.000 en qüestió de dos anys, seguint la tendència de la resta d'aeroports

Imatge d'arxiu de l'aeroport de Reus.

El nombre de passatgers a l'aeroport de Reus cau el 97% respecte el 2019Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de passatgers a l'aeroport de Reus durant aquest primer semestre de 2021 ha caigut un 97% respecte al mateix període de l'any 2019. Així ho demostren les dades publicades per AENA, les quals contraposen els 393.871 passatgers registrats entre els mesos de gener i juny del 2019, amb els 10.049 passatgers del primer semestre d'enguany. Dimecres AENA va exposar les dades corresponents al primer semestre en l'àmbit estatal, segons les quals s'han registrat unes pèrdues de 346,4 milions d'euros arran de l'impacte de la crisi derivada de la pandèmia. Aquestes pèrdues representen el doble que durant els primers sis mesos de l'any passat. Pel que fa a la reducció del trànsit aeri general a l'Estat durant aquest període d'enguany, la xifra correspon al 21,2% del de fa dos anys.

Segons AENA, les passes endavant en els processos de vacunació, tant a l'Estat com en altres països emissors de passatgers, ha suposat una millora en el comportament de la demanda i en l'oferta de les companyies aèries, en especial des del maig. Tot i això, l'aparició de noves variants del virus està condicionant la flexibilització de les restriccions i dificulta les previsions de cara la recuperació de l'activitat. Pel que fa a l'aeroport de la ciutat, aquest augment, tot i que molt reduït, s'ha començat a notar amb els passatgers registrats el mes de juny. Durant el primer mes d'estiu d'enguany es van registrar 7.855 passatgers enfront dels 189.263 de fa dos anys. Aquesta xifra representa una millora substancial davant les dels mesos anteriors del 2021, en els quals s'han registrat 313 passatgers al mes de gener, 356 al febrer, 562 al març, 386 a l'abril i 577 al maig.

S'espera que aquestes xifres registrades a l'aeroport de Reus vagin en augment amb la recent represa de la totalitat de rutes de diferents aerolínies amb el Regne Unit. La coincidència de l'alleujament de restriccions sanitàries tant per part del govern britànic, com per part de l'Estat espanyol, va afavorir a mitjans del mes de juliol a la recuperació de connexions amb totes les ciutats britàniques. La rebuda de passatgers britànics després de l'aturada de les rutes arran de les mesures sanitàries canviants, va ser ben rebuda per part del sector turístic de la Costa Daurada, ja que s'espera que ajudi a la reactivació de l'activitat econòmica de la zona.

Facilitats d'AENA als comerços

Com a conseqüència de la crisi de la covid-19, AENA va oferir noves condicions als responsables dels locals de les botigues duty free, restauració i publicitat, entre d'altres, amb un seguit de descomptes que segons la companyia arriben als 800 milions d'euros amb l'objectiu de repartir les pèrdues derivades de la pandèmia entre la companyia i aquests negocis. Fins ara, 94 operadors comercials han acceptat aquesta proposta, és a dir el 67,1% del total i que equival al 13% de les rendes totals. Pel que fa als resultats bruts d'explotació durant els sis primers mesos de l'any, va ser de -58,2 milions d'euros, els quals contrasten amb els 211,4 milions d'euros en el mateix període del 2020, part del període ja afectat per la pandèmia.

En aquest període, el deute financer net d'AENA s'ha incrementat fins als 7.619,4 milions d'euros, tot i que l'empresa assegura que disposa d'una caixa i facilitats creditícies per import de 2.288,1 milions d'euros.

tracking