Diari Més

Infraestructures

L'ampliació de l'aeroport de Reus i la millora de connexions tornaran a debatre's

L'Ajuntament de Reus participarà en una reunió el dijous 29 per explorar si aquest projecte és viable, tot i que AENA s'hi oposa

Imatge d'arxiu de l'aeroport de Reus

L'ampliació de l'aeroport de Reus i la millora de connexions tornaran a debatre'sDiari Mës

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat d'ampliar els aeroports de Reus i Girona tornarà a posar-se sobre la taula el dijous 29 de juliol, tot i que AENA no ho veu viable. En les últimes setmanes s'han celebrat diverses reunions, l'última aquest dimecres, per debatre sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat. En aquestes hi han participat representants dels ministeris de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i de Transició Ecològica i Repte Demogràfic; d'AENA; de les conselleries de Territori i Acció Climàtica, i dels ajuntaments de Barcelona, el Prat, Castelldefels, Gavà, Viladecans i Sant Boi. En la pròxima reunió prevista per al dijous vinent, també participaran els consistoris de Reus i Girona, així com ADIF per explorar les propostes alternatives a l'ampliació del Prat.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va deixar clara la seva postura quant a aquest tema durant la celebració de la Taula Institucional Aeroportuària de Catalunya a mitjans de juny en la qual va reivindicar la necessitat de recuperar els vols «que el seu dia van marxar a Barcelona en detriment de Reus» i una inversió ferroviària per fer realitat l'estació intermodal. Aquesta estació havia de construir-se al sud de l'aeroport de la capital del Baix Camp i, de fet, la infraestructura va arribar a estar licitada fins a l'arribada dels governs del Partit Popular, els quals van aturar el projecte. Aquesta estació preveu la connexió dels tres aeroports amb l'alta velocitat per tal d'augmentar la comunicació entre les infraestructures. Pellicer va demanar que «les inversions que es facin a Barcelona, es facin de manera proporcional a Reus» per recuperar l'activitat que tenia l'aeroport una dècada enrere. De fet, en les reunions celebrades al juny al voltant dels projectes d'AENA per ampliar l'aeroport del Prat, la Generalitat va posar com a condició per a aquest projecte la connexió dels aeroports de Reus i Girona amb trens d'alta velocitat. Aquest posicionament va ser ben rebut tant per l'alcalde de Reus com pel president de la Cambra de Comerç.

Descentralització de l'activitat

L'Ajuntament del Prat del Llobregat insta a AENA a reconsiderar el projecte i proposa que els 300 milions d'euros necessaris per ampliar la tercera pista de l'aeroport del Prat s'inverteixin en part en connectar l'aeroport de Barcelona amb els de Reus i Girona amb tren d'alta velocitat. L'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, va remarcar que no estan renunciant a la inversió, sinó que «volem una solució menys centralista, que no afecti espais protegits». Mijoler va desafiar ahir AENA a fer ja la consulta a la Comissió Europa sobre la viabilitat d'ampliar l'aeroport de Barcelona. Va dir estar segur que «Europa els dirà que no», perquè ja va obrir un expedient a l'Estat pels danys ambientals de la darrera ampliació de l'aeroport i augura que ara vetarà l'expansió de la tercera pista per l'impacte que tindria sobre l'espai natural de la Ricarda.

El debat sobre els plans d'AENA es troba encallat actualment. En la última reunió els ajuntaments del Prat i el de Barcelona van ser els que van mostrar una posició més reticent al projecte.

tracking