Diari Més

Veïnal

Una dècada després, veïns de La Mineta de Reus temen la reindustrialització

L'AAVV ha presentat un recurs contenciós administratiu i reclama que l'Ajuntament compleixi amb el Pla General d'Urbanisme

Un dels domassos en rebuig a la reindustrialització del barri.

Una dècada després, veïns de La Mineta de Reus temen la reindustrialitzacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns del barri de La Mineta denuncien que l'Ajuntament de Reus acceptés donar una llicència per a l'ús industrial en terrenys destinats, segons el Pla General d'Urbanisme revisat el 1999, a construir-hi cases en renglera, i ha presentat un recurs contenciós administratiu.

Amb les modificacions del 1999, «el barri va passar de ser industrial a ser únicament residencial», va explicar Xavier Panisello, president de l'Associació de Veïns (AAVV) de La Mineta. Els terrenys del carrer Cervantes i adjacents, estan destinats a l'ús residencial, i només s'accepta l'activitat industrial de format reduït en cas de tenir-hi l'habitatge. Panisello va explicar que l'associació de veïns ja va dur a terme diverses accions i protestes anys enrere per «intentar que la indústria que quedava al barri» marxés després de la revisió de l'ordenança i va reconèixer que l'Ajuntament «va afavorir que les empreses es traslladessin als diferents polígons».

L'associació de veïns va assegurar que l'Ajuntament va lliurar el 4 d'abril de 2019 un certificat d'aprofitament urbanístic a petició de TAG Logistica Empresarial, on se'ls informava de la qualificació urbanística dels terrenys del carrer Cervantes 35-37, que la nau allí edificada era disconforme amb l'ús industrial que se li volia donar. Aquest certificat concloïa així que no era autoritzable una llicència industrial en aquell terreny, ja que només s'admetia en la «modalitat de petit taller de planta baixa vinculat a l'habitatge».

Panisello va explicar que «l'octubre del mateix any, l'empresa va presentar un escrit a l'Ajuntament per fer l'obertura de l'activitat de les oficines centrals de missatgeria GLS mitjançant el règim de comunicació prèvia». És en aquest punt on els veïns no entenen «com pot ser que malgrat la consulta prèvia negativa, l'empresa presentés la documentació». A partir d'aquest moment es van començar a fer obres a la nau i es va obrir l'activitat.

Panisello va explicar que l'associació es va reunir en el seu moment amb Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, i se'ls va comunicar que, després d'haver emès el certificat, «s'havien reunit amb els propietaris de l'empresa i l'Ajuntament havia decidit que se'ls podia donar la llicència per dur a terme la seva activitat», però Panisello va denunciar que «en cap moment se'ns ha explicat els arguments que els va fer canviar d'opinió». Arran d'aquesta situació, Panisello va explicar que els veïns van començar a presentar al·legacions en totes les fases de l'expedient de llicència d'activitats, i van demanar comparèixer-hi. Panisello va lamentar que l'Ajuntament rebutgés les al·legacions dels veïns i acabés concedint la llicència a l'empresa a l'ocubre de 2020. Davant aquesta situació, l'AAVV va presentar una demanda al jutjat contenciós administratiu de Tarragona. Panisello va explicar que estan pendents d'una resposta, però que des de l'associació seguiran fent accions per «fer veure a l'Ajuntament que no pot ser que la indústria que ja va marxar torni», ja que «no és compatible amb l'ús residencial que preveu l'ordenança» i pel qual assegura que moltes famílies hi han anat a viure en els últims deu anys.

A més, l'abril d'enguany, es va comunicar als veïns el canvi de titularitat de la llicència a favor d'APSA Gobal Express S.L. A partir d'aquest canvi de titular els veïns asseguren que es van fer més obres, van ampliar el gual i s'hi ha obert una franquícia de Nacex, amb oficines i zona de mercaderies, amb entrada i sortida de furgonetes i camions.

El president de l'AAVV va voler deixar clar que «els veïns no tenim res en contra d'aquestes empreses en particular» i va explicar que «l'empresa és una afectada més per la decisió de l'Ajuntament». En aquest sentit va assegurar que Nacex es troba amb complicacions a l'hora de desenvolupar la seva feina de manera «normal», ja que «el carrer és estret i compa amb aparcaments a les dues bandes» la qual cosa dificulta l'entrada i sortida de camions. Va lamentar que l'única resposta rebuda del consistori hagi estat de cara a «reduir les molèsties concretes que l'empresa pugui generar», però Panisello va assegurar que, més enllà d'això, el que temen els veïns és la reindustrialització del barri.

tracking