Diari Més
Rosa Mateu

Directora de l'Escola de Teatre del Centre de Lectura

Cultura

«'Mà d'obra' repassa la història de la lluita obrera a Espanya des del 1909»

Les alumnes de l'Escola de Teatre estrenaran avui 'Mà d'obra' al teatre Bartrina a les 20 h. després d'un any molt complicat arran de la pandèmia

A l'esquerra Rosa Mateu, amb les alumnes de l'Escola de Teatre.

«'Mà d'obra' repassa la història de la lluita obrera a Espanya des del 1909»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— Com ha estat aquest any atípic per als alumnes de l'Escola de Teatre?

— Ha estat un any molt dur, vam començar el curs sent deu alumnes, però vam haver de reduir el grup a sis, per poder fer classes presencials. Per això espero que l'estrena de l'obra al Teatre Bartrina en la que hem estat treballant tot el curs sigui exitosa, ja que considerem que el contacte amb el públic és essencial.

— D'on sorgeix la idea de l'obra que representaran aquesta tarda les alumnes: Mà d'obra?

Mà d'obra és una adaptació del text de Mundo Obrero d'Alberto San Juan i la seva companyia Animalario. Vaig anar a veure-la el 2019 al Teatre Lliure i em va agradar molt.

— Quines adaptacions s'hi han fet respecte a l'obra original?

— Vaig pensar que en comptes de fer que la història girés entorn d'un home i una dona, com en aquest taller tenia només dones, el fil conductor seria l'amistat entre dues noies el 1909, abans de la Setmana Tràgica de Barcelona.

— Ens pot avançar de què tractarà l'obra?

— A partir de l'amistat de la Lluïsa i la Pilar es farà un repàs de la història de la lluita obrera a Espanya, des de 1909 fins als últims dies passant per totes les fases a través del que jo anomeno teatre documental.

— Teatre documental?

— Sí. Un seguit d'audiovisuals acompanyaran l'obra per ajudar al públic a situar-se del que estem explicant.

— De quins episodis històrics s'hi parla?

— Des de la Setmana Tràgica, la Primera República, la Guerra Civil, la Postguerra, la tortura; fins a l'entrada de la democràcia, les primeres eleccions, l'atur permanent, la crisi, Zapatero, etc.

— Una temàtica totalment a l'ordre del dia, no?

— Totalment. Totes les obres d'Alberto San Juan i la seva companyia utilitzen les problemàtiques existents per convertir el teatre un lloc de trobada per a fer una reflexió col·lectiva sobre tot allò que no funciona i ha de canviar. En el cas d'aquesta obra la problemàtica en la qual es centra és l'opressió que ha patit la classe obrera durant molts anys i ho hem volgut plasmar al cartell.

— De quina manera?

— Els punys que baixen simbolitzen l'opressió que sempre han patit els obrers per part de la gent que estava per sobre d'ells, mentre que els punys alçats representen als treballadors en lluita per unes millors condicions laborals.

— Què més s'hi trobarà el públic que assisteixi a l'estrena?

— L'obra està pensada perquè les alumnes llueixin les tres disciplines treballades durant els dos o tres anys de la seva formació. Per aquest motiu comptarà amb una barreja de teatre de text, dansa i cançons que han estat composades per la professora de cant.

— On es poden aconseguir les entrades?

— Es podran adquirir a partir de les 19 h., una hora abans de la funció, a la taquilla del Teatre Bartrina del carrer Major, ubicada al Centre de Lectura, per un preu simbòlic de 5 euros.

tracking