Diari Més

Sant Pere 2021

Tània Verge dona el tret de sortida a la Festa Major amb un pregó feminista

La consellera d'Igualtat i Feminismes s'ha mostrat orgullosa de què Reus sigui capdavantera en polítiques feministes i socials

Tània Verge, consellera de Feminismes i Igualtat, durant el pregó que va donar ahir el tret de sortida a les festes de Sant Pere.

Tània Verge dona el tret de sortida a la Festa Major amb un pregó feministaJoan Carles

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Per a mi, Reus és una part indestriable de la meva identitat: sóc dona, feminista, d'esquerres, independentista, professora universitària... i ganxeta», així va manifestar Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, la seva emoció d'haver rebut l'encàrrec de ser la pregonera d'enguany. La consellera va donar el tret de sortida a una Festa Major encara molt marcada per la pandèmia amb un pregó que va ser descrit com a «emotiu» per l'alcalde, Carles Pellicer. El pregó de la consellera va estar molt marcat per les seves vivències personals a la seva ciutat natal. Durant el pregó de caire clarament feminista, va posar en valor el patrimoni cultural, lingüístic, històric i gastronòmic de la ciutat, i va explicar com les seves vivències a Reus havien contribuït a la seva identitat i carrera política. Com a bona reusenca, per descomptat no podia faltar una menció a la tronada, tan característica de la Festa Major de la ciutat, la qual per segon any consecutiu no es va poder dur a terme. L'alcalde també va lamentar aquest fet, però va assegurar que «tornarà a fer-se tan bon punt sigui possible».

La consellera d'Igualtat i Feminismes es va mostrar orgullosa que «Reus es proclamés oficialment com a ciutat feminista l'any passat, que compti amb un pla municipal de polítiques de gènere, un equipament referent al territori, com és el Casal de les Dones, i un protocol contra les agressions sexistes a les festes populars i l'oci nocturn, elaborat amb col·lectius feministes de la ciutat», entre altres polítiques públiques descrites com a «indispensables» per Verge, però les quals va insistir que «cal seguir ampliant i reforçant» per acabar amb qualsevol tipus de violència. La consellera va acabar el pregó recitant uns versos del poema Cançó de fer camí, de Maria Mercè Marçal i fent una crida a unes festes segures per a tothom, ja que «els espais d'oci i de festa no són cap excepció a les violències que patim les dones pel sol fet de ser dones».

Tornen els actes tradicionals

L'alcalde va recordar ahir, durant l'acte del pregó, els esforços fets l'any passat «malgrat el dolor de moltes famílies i el sobreesforç de molts col·lectius que eren en primera línia» els quals van permetre celebrar la Festa Major, tot i que en un format inusual. Pellicer va donar la benvinguda a les festes d'enguany apel·lant a «l'objectiu que la festa arribi a tothom» i agraint la tasca de totes les persones qui les fan possibles. Va recordar que «tornen els actes tradicionals, emmarcats en nous formats per garantir la seguretat, però amb el lluïment que mereixen».

Per finalitzar l'acte, el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, va fer l'entrega del Tro de festa a Helena Sardà per la seva trajectòria i implicació en diverses entitats de cultura popular i el Seguici Festiu de la ciutat. Sardà es va mostrar molt emocionada i es va dirigir a l'alcalde per demanar-li «que ens deu les dues tronades que no s'han pogut celebrar».

L'alcalde, la consellera de Feminismes i Igualtat i Helena Sardà, guardonada amb el Tro de la Festa.

Tània Verge dona el tret de sortida a la Festa Major amb un pregó feministaJoan Carles

tracking