Diari Més

Veïnal

Les associacions veïnals reclamen més subvencions a l'Ajuntament de Reus

S'ha impulsat un estudi per conèixer les dades objectives del moviment veïnal i poder plantejar propostes de treball conjuntes

La regidora Montserrat Caelles acompanyada de membres que han participat a l'estudi.

Les associacions veïnals reclamen més subvencions a l'Ajuntament de ReusDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entitats veïnals de la ciutat reclamen la necessitat d'incrementar les subvencions de l'Ajuntament per a la realització d'activitats i manteniment dels locals. Aquesta és una de les principals conclusions extretes d'un estudi sobre el moviment veïnal realitzat entre els mesos de febrer i març d'enguany i dirigit per la regidoria de Relacions Cíviques. Ahir al matí la regidora Montserrat Caelles va presentar els resultats d'aquest estudi i les noves línies de treball que es proposen. La regidoria pretén que aquest estudi serveixi per conèixer en profunditat les entitats veïnals i entaular-hi un diàleg per millorar les actuals actuacions.

L'estudi, en el que han participat 33 de les 38 entitats veïnals de la ciutat, tenia tres objectius principals. En primer lloc, analitzar a fons la situació actual de les entitats. En segon lloc, dissenyar un mapa situacional de l'estat d'aquestes. Per últim, elaborar un nou punt de partida per seguir plantejant propostes de suport.

L'experta Irene Borràs va traslladar els resultats provinents de la diagnosi realitzada a partir de qüestionaris en línia i entrevistes en profunditat. L'estudi ha conclòs que, malgrat que gairebé un 60% de les associacions tenen més de 20 anys, el «moviment veïnal continua viu», ja que des del 2018 se n'han creat cinc de noves. Aquesta anàlisi ha permès conèixer dades de les que no es tenia constància com és el cas de la quantitat i procedència dels seus ingressos. El 2019, la suma total del pressupost va ser de 121.641,86 euros, és a dir, una mitjana de 4.505 per entitat.La diagnosi també ha permès conèixer que la meitat de les entitats no compten amb els recursos necessaris per al seu dia a dia.

Segons les dades reportades per les entitats, un 19% compta amb més de 150 persones sòcies, mentre que un 53% compta amb menys de socis. Per aquest motiu, la regidoria vol seguir treballant per donar a conèixer les organitzacions entre la ciutadania i animar a la seva participació.

Pel que fa a la comunicació entre les entitats i el seu entorn, l'estudi conclou que les xarxes socials són les eines més utilitzades, amb Facebook al capdavant. Aquesta serà una de les àrees a tenir en compte tant per part de les associacions com per la regidoria a l'hora de treballar per una major visibilitat, sobretot a l'hora d'arribar a un públic més jove que predomina en altres xarxes.

Les entitats consideren que la seva principal funció és la d'interlocució amb l'Ajuntament i denunciar desperfectes i demandes per a la millora dels barris. De la mateixa manera, la regidoria considera que les associacions veïnals són agents clau per a millorar la vida dels reusencs. A més, les associacions han pogut exposar què és el que esperen de l'Ajuntament mitjançant aquest estudi. Les entitats han fet especial èmfasi en l'atorgament de subvencions, així com en la necessitat de potenciar espais de trobada i rebre assessorament personalitzat.

Pla d'acció previst

Caelles va avançar algunes de les accions immediates que es tenen previstes centrades en tres eixos de treball: la dotació de recursos, millorar la connexió entre les entitats i l'Ajuntament i ajudar a visibilitzar les entitats. Entre aquestes propostes es troben la creació d'un banc d'ordinadors i immobilitzat, punts de wifi oberts als locals propis, nous espais de trobada per a l'intercanvi d'experiències entre les associacions o potenciar les campanyes de sensibilització animant la ciutadania a contactar la seva associació. També va anunciar que les directrius s'acabaran de concretar en una jornada de treball prevista dissabte 26 de juny de 10 a 13 h. al Círcol de Reus, on s'hi debatran els resultats entre les parts implicades i s'adoptaran els canvis necessaris.

tracking