Diari Més

Societat

Multaran amb 200 euros els autors del robatori de la llamborda del Mercadal

La Guàrdia Urbana ha identificat els sis joves reusencs que també hauran de fer-se càrrec de les despes de reposar-la

Imatge del forat on hi havia la pedra sostreta.

L'alcalde de Reus dona cinc dies per retornar una llamborda robada del MercadalGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde de Reus ha assenyalat aquest matí que els autors del robatori de la llamborda del Mercadal rebran una sanció de 200 euros per persona als quals hauran de sumar 350 euros més per la reposició i col·locació de la nova pedra. «La pedra no ha aparegut», ha anunciat Carles Pellicer, qui ha afegit que «gràcies a la bona tasca de la unitat d'investigació de la Guàrdia Urbana, que és potent i discreta, hem pogut identificar els responsables d'aquesta malifeta o fet incívic». Pellicer també felicitava el cap de la Guàrdia Urbana i la regidora de Seguretat, Dolors Vázquez, per la feina feta.

Dijous passat el consistori va comunicar que un grup de sis persones van robar una llamborda de la plaça del Mercadal. El batlle va donar cinc dies per retornar-la en un dels centres de culte de la ciutat. El termini va finalitzar ahir i, tal com ha explicat Pellicer, «la pedra no ha aparegut». L'alcalde detalla que «he contactat amb el prior i tots els mossens estaven al cas de les esglésies de reus, també amb el president dels evangelistes que aquest matí m'ha enviat un correu per informar-me que no havien trobat cap pedra. També ha parlat amb el responsable de la Mesquita, on tampoc l'han trobat».

Pel que fa al grup de joves, Pellicer assegura que «quan es van adonar del que havien fet van intentar recuperar-la, però ja no la van trobar». Segons explica l'alcalde, els joves van deixar la pedra en un portal pròxim a la plaça per tornar-la a buscar més tard, però quan van anar-hi ja no hi era. A més, Pellicer també explica que els autors han demanat disculpes i, des del consistori, «les acceptem, però hem de ser conseqüents perquè estem parlant d'un acte incívic en un element amb protecció patrimonial. La plaça està dins la preservació del patrimoni municipal», argumenta Pellicer. «Tant ells com nosaltres l'hem buscat, però no l'hem trobat. Hem mirat a Sirussa i a Secomsa, però no hi és», diu l'alcalde reusenc, qui detalla que «els responsables rebran una sanció de 200 euros per persona, segons marca l'ordenança de civisme, per danyar elements ubicats a la via pública, i a més, tractant-se d'un àmbit patrimonial, s'hauran de fer càrrec del cost de reposició dels danys que està estimat en 350 euros». Així doncs, el total de la multa per robar la pedra del Mercadal serà de 1.550 euros.

«Haurem de fer una pedra nova per substituir l'anterior, si mentre l'estem fent apareix, col·locarem l'original», diu Pellicer, que remarca que «encara que aparegui, la sanció es mantindrà». Els encarregats de reposar aquesta pedra serà la Brigada Municipal. El batlle ha aprofitat per fer una crida a «la conservació de la ciutat i del patrimoni que és de tots».

Recompensa dels forners

Per la seva banda, el Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp van preparar una recompensar perquè retornessin la llamborda del Mercadal i que s'entregaria en cas que la tornessin, però també a tots aquells que aportessin alguna pista sobre el fet. Aquesta consistia en un assortit de pans de pagès i coques de cireres. Ara, el Gremi ha decidit donar la recompensa a la Fundació Mossèn Frederic Bara, «una de les entitats de referència del tercer sector a casa nostra». El president del Gremi, Ramon de la Fuente, va voler subratllar la gran mobilització ciutadana que ha generat el robatori. «El que d'altres municipis hauria quedat en una simple anècdota, a Reus s'ha convertit en una causa major», deia De la Fuente, qui afegia que «tot plegat demostra el profund sentiment identitari i de pertinença d'una població que és capaç de donar importància i valor, enmig de tanta globalització, a les petites coses». A més, el Gremi va anunciar que prepara una acció quan les Brigades Municipals omplin el buit de la llamborda sostreta.

tracking