Diari Més

Societat

El comerç físic de Reus perd vendes a favor de l''online' en electrònica i roba

Un estudi destaca la qualitat i el preu dels negocis tradicionals i el sector veu que «Reus ha aguantat molt bé el cop» de la covid

Pau Salvadó, Hildebrand Salvat, Montserrat Caelles, Jacint Pallejà i Ildefons Vidal, a l'Ajuntament.

El comerç físic de Reus perd vendes a favor de l''online' en electrònica i robaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comerç de la ciutat registra una «important fuga de vendes cap a la compra online de productes d'electrònica i informàtica», tot i que aquesta també es produeix en altres àmbits com els de «la roba, el calçat, i la perfumeria i cosmètica». De fet, «un 41% dels reusencs han incrementat les seves compres per internet des de l'inici del confinament» per la irrupció de la covid-19 i «un 47% les han mantingut». Amb tot, els establiments físics del municipi conserven la seva capacitat d'atracció sobre la població de l'entorn pel que fa a l'adquisició de roba, de calçat, complements o perfumeria; i per als visitants recurrents «és important venir a restaurants».

Així ho concreta l'informe de conclusions d'un estudi d'hàbits de consum comercial a Reus encarregat per Reus Promoció i elaborat per l'empresa Ceres, fet a través d'enquestes a reusencs d'entre 16 i 75 anys i a persones que, abans de les restriccions per la pandèmia, acudien al municipi almenys un cop cada tres mesos i que són residents a l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Tarragonès o la Terra Alta. Els qüestionaris van realitzar-se entre novembre del passat any 2020 i gener d'aquest 2021. Per això, reflecteixen també una davallada en l'afluència a bars i restaurants, que en aquell moment tenien limitada la seva activitat. En total, s'ha preguntat a 1.151 individus, 482 dels quals són de Reus i altres 455, visitants recurrents.

L'estudi mostra que més d'un 22% dels reusencs enquestats compren articles d'electrònica i informàtica sempre al comerç online o molt més a l'online que al físic. Per contra, si es miren altres tipologies de productes, les xifres varien. Així, gairebé el 100% acudeixen a establiments físics per l'alimentació fresca i un volum important ho fa també per la resta de l'alimentació. En roba i sabates, més d'un 20% opten per internet. A més, la freqüència de compra online ha passat d'1,2 a 1,9 vegades al mes. Abans de la covid, els qui compraven menys d'un cop cada tres mesos online eren un 35% i ara són un 23%. De la compra per internet, el que més valoren els reusencs són els preus competitius, els terminis d'entrega reduïts i la facilitat de les devolucions. En canvi, al comerç tradicional, resulta especialment ben considerat l'assessorament del personal de botiga, el bon servei al client, la qualitat dels productes o la proximitat al domicili, i també el preu.

Part dels reusencs es desplacen fora de la ciutat per comprar articles d'electrònica i informàtica, especialment a les Gavarres o bé a Tarragona, però la retenció a Reus és alta. El municipi atrau visitants interessats per la roba, el calçat i els complements, però aquest aspecte s'ha vist condicionat per les restriccions vinculades a la covid-19, amb menys freqüència de visita. També s'ha vist afectada la restauració, un gran reclam i alhora el sector que més està patint.

La restauració, la més afectada

Jacint Pallejà apuntava ahir, en representació de les entitats comercials, que «com a ciutat, som de les que millor hem aguantat el cop, cosa que no vol dir que no hàgim de millorar». La regidora de Promoció, Montserrat Caelles, expressava que «hem de seguir aportant les eines necessàries per afrontar els reptes de futur». L'Ajuntament usarà l'estudi per impulsar campanyes de reactivació del sector de la restauració, força afectat, i promoure el sector serveis, entre altres. La percepció de les que s'han fet fins ara és bona. L'informe recomana incidir en la qualitat, la varietat i la qualitat del comerç per incrementar la satisfacció dels visitants recurrents.

tracking