Diari Més

Hisenda

L'Ajuntament de Reus té pendents de cobrar 2,1 milions d'euros en multes

La xifra respon a l'acumulat entre 2019 i 2020, i el 80% són per infraccions de trànsit mentre que el 20% venen per incivisme

Dos vehicles, aparcats a la calçada del camí de Tarragona.

L'Ajuntament de Reus té pendents de cobrar 2,1 milions d'euros en multesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Reus està pendent de cobrar més de 2,1 milions d'euros corresponents a multes que va imposar els anys 2019 i 2020 i que els infractors encara no han abonat. En la seva majoria es tractaria, tal com concreta la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, de sancions que estan «vinculades a la normativa de trànsit i a l'ordenança de civisme». Dins del primer apartat queden emmarcades «prop d'un 80% de les multes» mentre que l'incivisme coparia, sempre de manera aproximada, el 20% restant.

En detall, la xifra d'impagats per multes, compatibilitzada a data de 31 de desembre de 2020 i reflectida en la liquidació econòmica del darrer exercici, es queda en 2.100.507,82 euros. D'aquests, 993.157,53 són sancions corresponents al 2019 mentre que altres 1.107.350,29 euros s'emmarquen en el 2020.

Les multes que estan pendents d'ingressar figuren a la liquidació del pressupost de l'Ajuntament dins l'àmbit dels anomenats saldos de dubtós cobrament, és a dir, el consistori contempla –per normativa i per les previsions de secretaria i intervenció– que hi ha una part que no arribarà mai a rebre. En els casos de les sancions de 2019 i 2020, el percentatge que l'Ajuntament considera que un 50% difícilment arribarà a sumar-se mai a les arques municipals. Serien, en total, 1.050.253,91 euros que l'Ajuntament no rebria. Caballero especifica que «són expedients que tenen tot un curs i que s'inicien amb una notificació», però que poden donar lloc a supòsits de molt diversa naturalesa, i diu que «fins i tot algunes multes poden acabar passant a altres administracions que tenen la responsabilitat de mirar de cobrar-les o no».

Diversitat de casos

La regidora d'Hisenda precisa que les quantitats pendents no sempre responen a infractors que no vulguin o no puguin pagar la sanció que se'ls hi ha imposat. «Com a exemple», afegeix Caballero, «podria donar-se el cas d'una persona que ha venut el seu cotxe, que el multen i que, com que el cotxe encara està al seu nom, la multa li arriba a ell. Llavors, aquesta persona podria al·legar i podria justificar que aquell vehicle ja no era seu, i llavors caldria veure l'avanç de l'expedient a partir d'aquí». Alguns d'aquests expedients, explica la regidora, «poden caure a través d'al·legacions», també atenent a la regidoria competent en cada cas concret. Malgrat tot, «l'experiència general permet a l'Ajuntament calcular un percentatge de provisió, el qual seria aquest 50% que es valora des d'intervenció».

De qualsevol forma, la regidora explica que les multes segueixen de forma generalitzada un sistema similar al dels impostos i que «si no es paguen, s'avança cap a l'executiva; i si es continuen sense pagar es pot arribar, lògicament fins a un embargament». Per valorar si els 2,1 milions d'euros en multes impagades entre 2019 i 2020 és una xifra elevada o no, Caballero expressa que «cal fixar-se en el percentatge de recaptació que tenim, que és molt alt i, per tant, difícilment millorable, més enllà d'anar dos punts amunt o dos punts avall» i estaria al voltant del 90%, que «és un nivell bo».

En conjunt –no tan sols sancions– l'Ajuntament acumula uns 27 milions pendents de cobrar que es remunten més enllà de 2015. Caballero explica que les quantitats tenen procedències molt diferents i que «poden ser tributs, insolvències de les persones, empreses que tanquen... moltes coses, fins que al final no es trobi el subjecte tributari per tal de poder-li reclamar». Segons les més recents dades facilitades per fonts municipals, l'Ajuntament va recaptar 2.533.158 euros entre multes, sancions i recàrrecs l'any 2019, i fins a 1.869.492 euros pel mateix concepte l'any 2020.

tracking