Diari Més

Salut

Queixes per haver de desplaçar-se de Reus a Tarragona per les radiografies dentals

Uns 2.000 pacients del Baix Camp i Priorat es deriven cada any al complex del Joan XXIII per ortopantomografies i USITAC demana el servei més a prop

Una imatge d'arxiu del CAP Sant Pere.

Queixes per haver de desplaçar-se de Reus a Tarragona per les radiografies dentalsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada any, uns 2.000 usuaris de centres d'atenció primària (CAP) de la zona de Baix Camp i Priorat han de desplaçar-se fins a Tarragona per sotmetre's a una ortopantomografia, una radiografia dental, prova que es realitza en un dels edificis del complex de l'Hospital Joan XXIII. Són els que pertanyen a CAP de l'Institut Català de la Salut (ICS), ja que la resta de pacients, els que es visiten a CAP de Sagessa, es deriven més a prop, a l'Hospital de Cambrils. El sindicat USITAC, tal com explica el seu secretari general, Josep Tutusaus, ha rebut queixes d'usuaris que lamenten haver de fer el trajecte fins a Tarragona per obtenir la radiografia i critica que el servei no es presti a Reus, «per exemple, a la recentment reformada àrea de radiologia del CAP Sant Pere o a l'Hospital Sant Joan».

Les ortopantomografies, segons detalla Tutusaus, les ordena l'odontòleg com a eina per realitzar diagnòstics i per planificar les intervencions a la boca, i són freqüents. Segons les dades facilitades per Salut, els pacients de l'àmbit de Baix Camp i Priorat que van acudir a Tarragona a fer-se una d'aquestes radiografies al 2020 –ja en pandèmia– van ser 1.326. L'any 2019, el darrer d'ordinari abans de la irrupció de la covid-19, però, la quantitat s'enfilava a 2.093.

Tutusaus sosté que «aquí tenim una població important» i «una quantitat anual força gran de persones que han d'anar al recinte del Joan XXIII de Tarragona per fer-se aquestes radiografies», i sosté que «és greu que, tot i això, aquest servei no es presti més a prop».

CAP Sant Pere i Hospital de Reus

El sindicat considera que «les aproximadament vuit derivacions que es fan cada dia fan haurien de ser suficients per poder tenir un punt de referència aquí, a la zona». Les ortopantomografies es realitzen a través de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI). «Ens han arribat casos de pacients que han preferit agafar cita a la privada i pagar per no haver de demanar, per exemple, més temps a la feina per anar a Tarragona i tornar», afegeix Tutusaus, que diu que «també, sovint, hi ha gent gran que no té massa opcions de mobilitat i que ha de fer mans i mànigues perquè se li faci la radiografia de la boca que necessita». El secretari general d'USITAC destaca que «acostar els serveis a la població és positiu» i assegura que «farà un any i mig que es va reformar l'àrea de radiodiagnòstic del CAP Sant Pere i, tot i que ja vam advertir d'aquesta necessitat i ho vam reclamar, no es va aprofitar l'ocasió per incloure les ortopantomografies i ara ens trobem tal com estàvem». «L'Hospital Sant Joan també seria una opció més propera», precisa.

Fonts de Salut expliquen que l'organització vigent és aquesta i que no s'ha determinat si, en un futur –i tenint en compte el traspàs al CatSalut–, l'Hospital Sant Joan assumirà les radiografies dentals que ara es deriven a Tarragona.

tracking