Diari Més

Llibres

'Eros' amb totes les seves lletres

El col·lectiu Reusenques de Lletres ha publicat el recull 'bReus i eròtiques'

Imatge de la coberta amb una composició d'Àurea Bellera.

'Eros' amb totes les seves lletresCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·lectiu Literari Reusenques de Lletres ha presentat aquesta primavera el seu setè llibre, bReus i eròtiques (Arola Editors, 2021). Es tracta d'una nova obra col·lectiva que s'emmarca en la literatura del gènere eròtic, en la qual hi han participat Gisela Alcón, Àurea Bellera, Meritxell Blay, Fina Grau, Pilar de los Hielos, Pilar López, Fina Masdéu, Ció Munté, Núria Naval, Romana Ribé, Victòria Rodrigo, Carme Simó i M. Dolors Vallverdú. La imatge de la coberta és obra de l'artista plàstica i autora Àurea Bellera.

L'obra arrenca amb un prefaci titulat El perquè (que potser no caldria), que signen Fina Masdéu i Victòria Rodrigo. Allà, les autores desgranen de quina manera el col·lectiu va enfocar el projecte, una idea, asseguren, que venien «rumiant i sospesant de feia un quant de temps». Així, a través de les seves paraules sabem que la gènesi del llibre de relats eròtics va ser la recerca de la definició d'erotisme. «Vam llegir textos que formen part sí o sí del cànon de la literatura eròtica, els vam comentar… i vam gosar qüestionar-ne algun», expliquen Masdéu i Rodrigo.

En aquest punt es va posar de manifest el ventall de mirades associades al concepte i les distintes maneres d'abordar-lo, des de la distinció entre el que és sensual i el que és eròtic, fins a l'ús dels eufemismes, passant per l'erotisme amb humor o la mirada directa i sense dobles jocs. Tot plegat, expliquen les autores del prefaci, amb la voluntat de trobar el to que funcionés a tall de columna vertebral de l'obra. Un cop els textos van estar escrits, les autores se'ls van intercanviar i en van fer una primera lectura crítica, que va servir per polir i fer créixer les històries. Així va néixer bReus i eròtiques, una obra amb divuit textos d'extensió diversa, entre els quals també hi ha alguns microrelats, un article i uns quants poemes. Se suma al joc Empar Pont, que signa el pròleg i subratlla que l'obra «connecta amb les reivindicacions del feminisme del segle XXI», en què les dones reclamen «obertament el plaer sexual femení, plaer que tants anys ens ha estat vetat perquè es considerava patrimoni exclusiu dels homes».

El col·lectiu Reusenques de Lletres és una iniciativa literària creada el 2013 amb la voluntat de fer emergir el talent local, tant de la literatura de ficció com de no ficció i donar-li visibilitat.

Presentació del llibre el passat mes d'abril.

'Eros' amb totes les seves lletresCedida

tracking