Diari Més

Religió

Catifes individuals i més espai al carrer per l'oració de la fi del Ramadà a Reus

La mesquita aplega un miler de persones en l''Eid Al-Fitr', el seu primer gran acte des de la pandèmia

El dispositiu d'ocupació de la via pública va habilitar noves zones als carrers Diversitat i Vallespino.

Catifes individuals i més espai al carrer per l'oració de la fi del RamadàOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un miler de persones van celebrar ahir, a la mesquita As-sunnah de Reus, l'Eid Al-Fitr, l'oració que marca la fi del període de Ramadà. La pregària va ser el primer esdeveniment amb un important volum de persones que el centre de culte acollia des de la irrupció de la covid-19. La xifra d'assistents, amb tot, va estar per sota de la d'altres anys, encara que «2021 ha estat el primer cop que podem fer un recompte més realista, gràcies a que havíem fixat les distàncies al terra i sabem que són prop de 1.000». L'Associació Cultural dels Musulmans de Reus i Comarca, que gestiona el temple, va tramitar la pertinent llicència d'ocupació de la via pública per poder emprar, també, alguns trams dels carrers de l'entorn de la mesquita durant l'oració. A més del carrer de la Tolerància, aquesta vegada es van habilitar espais addicionals, també en direcció al carrer de Bonaventura Vallespino i al de la Diversitat, per propiciar la separació, amb el suport de Guàrdia Urbana.

El portaveu de l'entitat, Farid Khattouti, detallava ahir que l'acte de trencament del dejuni va cenyir-se a la normativa vinculada a la pandèmia: «A l'exterior, la nit abans ja vam marcar distàncies d'un metre i mig al terra, i a dins de la mesquita tenim un aforament d'un 30%, que és fins i tot inferior al que està permès; a més, cadascú s'ha portat la seva catifa i, clar, amb mascareta». El de l'Eid Al-Fitr «és un dia molt feliç» i el d'ahir ho va ser «més, perquè ha estat el primer acte en aquestes condicions; l'any passat va ser amb molta menys gent, a dins de la mesquita, i ara l'hem pogut recuperar, seguint les restriccions». Khattouti afegia que «abans, quan acabava l'oració, la gent es felicitava però enguany, com que no es pot mantenir contacte, s'ha fet molt més a través de trucades i missatges».

Aliments per a unes 110 famílies

En decaure l'estat d'alarma i el toc de queda coincidint amb el tram final del Ramadà, As-sunnah va poder realitzar la pregària nocturna de diumenge, dilluns i dimarts, que havia quedat suspesa perquè es feia a cap a les 22 h. En el període de dejuni, la mesquita va recollir donatius i va repartir setmanalment cistelles d'aliments a 110 famílies. A més, dies «cada musulmà té l'obligació de lliurar un parell de quilos d'aliments i es reparteixen entre qui els necessita». «El Ramadà també consisteix en ser solidari amb els altres i en compartir», apunta el portaveu de l'associació. D'aquí a uns 70 dies, As-sunnah viurà la Festa de Xai, la qual «esperem celebrar, si la situació sanitària ho permet».

tracking