Diari Més

Medi Ambient

Jardins de Reus centrarà les primeres accions de la V Verda l'any vinent

L'Ajuntament licita la redacció del pla d'acció, que perfilarà la idea i fixarà calendari i cost, i del projecte d'urbanització i paisatge

L'objectiu és desenvolupar els sistemes naturals que formen una 'v' sobre el mapa.

Jardins de Reus centrarà les primeres accions de la V Verda l'any vinentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El desplegament de la V Verda, el macroprojecte que preveu «des d'un punt de vista mediambiental, desenvolupar el conjunt de rieres i barrancs que abracen la ciutat de Reus» i «potenciar la part més paisatgística, agrària i natural del municipi» ha començat ja a caminar amb la licitació d'un pla d'acció i un projecte d'urbanització i paisatge. El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, explica que «al 2021, ja tenim aprovada una partida d'uns 80.000 euros per realitzar la primera intervenció» i que «segurament l'enclavarem a l'entorn del barri Jardins de Reus». «Serà una petita acció i la V Verda anirà prenent forma en un temps», detalla Rubio. Aquesta partida inicial, amb tot, podria incrementar-se a mesura que l'any avanci, amb finançament que arribi procedent d'altres fonts.

La manera com es materialitzarà la V Verda és precisament el que quedarà definit mitjançant aquesta licitació, que ha de donar lloc a un dibuix concret de les intervencions que es realitzaran i plantejar, també, un calendari. El procés va obrir-se ahir, amb un pressupost d'uns 40.000 euros IVA inclòs, i admet ofertes fins al 21 de maig. El període d'execució és de sis mesos. Així, Rubio calcula que «a finals de desembre hi haurà l'entrega del document i vincularem la primera acció amb el valor de la partida». Abans, la intervenció també haurà de sortir a concurs públic, un tràmit que podria consumar-se durant el primer trimestre de l'any vinent, per tal d'iniciar les obres al 2022.

Els estudis «recolliran la visió de com integrar alguns dels punts que estan als extrems del municipi, i també els que toquen a la trama urbana, i determinaran com serà la V Verda», afegeix el regidor de Medi Ambient. El plec de la licitació que va activar-se ahir recull que Medi Ambient «ha vist la necessitat de millorar ambientalment el territori periurbà, les connexions entre la ciutat i la zona agrícola i augmentar-ne els valors ambientals, ja que l'ús que se'n fa per part de la ciutadania s'ha incrementat considerablement i és cada cop més intensiu, i es demana un entorn de qualitat ambiental superior». També apunta «la necessitat de fer una ciutat més resilient al canvi climàtic i als períodes de sequera» i de «posar en valor la xarxa de camins i la connectivitat ecològica a través de les rieres i dels barrancs».

Prioritzar les actuacions

El pla d'acció definirà les actuacions que es duran a terme i establirà una priorització, terminis d'execució per anualitats i pressupost estimatiu. Ha de perfilar els elements identificatius de la V Verda –marca, senyalització– i, en aquest sentit, contempla jornades de participació obertes a la ciutadania. El mateix pla també ha de fer la priorització i valoració econòmica de les actuacions. Per la seva banda, el projecte d'urbanització i paisatge servirà «per iniciar la implementació de la V Verda en el territori d'una forma més palpable i visible i que abordarà l'espai denominat com el paisatge de les tres rieres». La iniciativa de la V Verda va sorgir al 2018, quan es va fer un estudi a càrrec de la Universitat Politècnica d'Arquitectura de Barcelona, i recull una xarxa d'espais lliures i una estructura de sistemes de verd als afores de la ciutat, que sobre el mapa traça la forma d'una v.

tracking