Diari Més

Urbanisme

L'Ajuntament de Reus debatrà la conservació del patrimoni amb entitats de l'àmbit

Es compromet a «obrir diàleg públic» en aquest camp, que va ser polèmic per l'enderroc del número 27 del carrer Sant Llorenç

De l'edifici demolit al barri del Carme, ha quedat la façana.

L'Ajuntament de Reus debatrà la conservació del patrimoni amb entitats de l'àmbitOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Reus està «treballant per formalitzar una col·laboració» amb associacions o entitats vinculades a la matèria per generar «una articulació més àmplia del debat sobre el patrimoni a la nostra ciutat». Així ho va expressar la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, al ple del 22 d'abril arran d'un prec del grup municipal del PSC referent a l'enderroc d'immobles a la ciutat. La demolició, el passat febrer, del número 27 del carrer Sant Llorenç, un edifici noucentista de propietat municipal i que es trobava en estat de degradació, va crear polèmica. Algunes veus van denunciar que el consistori –igual que una altra d'ubicada al passatge de l'Escorial, en ruïnes, la desaparició de la qual també ha estat ja aprovada– no tingués en compte el valor de la construcció.

Fonts municipals consultades sobre el fons de la intenció del govern en aquest aspecte precisen ara que «la regidoria d'Urbanisme i Mobilitat i la regidoria de Cultura i Política Lingüística treballen amb les entitats Espais Ocults i Reus antic per formalitzar una col·laboració per tal d'organitzar una jornada sobre patrimoni». Aquesta jornada tindria lloc «a finals d'any». Asseguren, en el mateix sentit, que «l'Ajuntament està obert a la participació d'altres entitats vinculades al patrimoni».

Cartells informatius als edificis

Les mateixes fonts no detallen com es materialitzarà aquesta voluntat perquè «s'hi està treballant» i «els detalls s'aniran concretant». En aquest aspecte, Berasategui apunta que «treballem per obrir un debat públic a l'entorn del patrimoni, en el sentit arquitectònic, urbanístic, cultural i artístic, que creiem que ha de ser el més obert i ampli possible, i amb la implicació dels agents i de les entitats vinculades». L'altre punt sobre el qual havia incidit específicament el grup socialista en el seu ple era la conveniència de col·locar cartells informatius als edificis que s'hagin d'enderrocar per tal que la ciutadania hi estigui al dia i pugui participar més fàcilment als processos d'al·legacions i realitzar aportacions. Sobre això, en la mateixa sessió, Berasategui va contestar que «valorarem l'adequació legal de la seva proposta pel que fa a l'ampliació de la comunicació reglada de les obres que es duen a terme des de l'Ajuntament, com això de posar cartells per anticipar la informació».

En els casos del carrer Sant Llorenç i el passatge de l'Escorial, el govern fonamentava la necessitat d'executar les obres als immobles en el perill que la seva situació representava. De fet, el de Sant Llorenç formava part del catàleg d'immobles en estat ruïnós elaborat per l'Associació de Veïns L'Harmonia del Carme. L'edifici, del qual ara queda la façana, no estava condicionat per protecció patrimonial.

tracking