Diari Més

Emprenedors

Els bolquers del futur ja són aquí

L'empresa reusenca ADZ és pionera en la producció de bolquers de roba reutilitzables

Cristina Adzerias, Ester Ciurana i Maria Teresa Saperas, tres generacions d'ADZ Nadons.

Els bolquers del futur ja són aquíOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Maria Teresa Saperas té 90 anys. Quan en tenia 78, va fundar l'empresa ADZ Nadons per produir bolquers de roba reutilitzables que fossin una alternativa als clàssics bolquers d'un sol ús. A dia d'avui, el negoci, que gestionen la seva filla Cristina i la seva neta Ester, és tot un referent en la producció d'aquest producte, que es presenta com una alternativa sostenible i de proximitat al bolquer de supermercat.

Tot va començar, explica la Maria Teresa, quan treballava com a voluntària en una associació benèfica. Sovint li demanaven bolquers per als nadons i va pensar que seria més pràctic oferir bolquers de tela, com els que ella havia fet servir amb els seus set fills. Així, podria omplir el cistell amb coses més necessàries. La seva sorpresa va ser majúscula quan es va trobar que aquest tipus de bolquers no es comercialitzaven. Quan va arribar a casa, va agafar fil i agulla i en va confeccionar un. La història va fer un gir inesperat quan la seva filla Maria va presentar el projecte dels bolquers de roba als V Premis Reus a la Creació d'Empreses. La Maria Teresa va quedar finalista i, després de fer un curs d'Administració d'Empreses a la URV, va engegar l'empresa. Així és com naixia ADZ Nadons, una iniciativa que ha atret l'atenció de mitjans de comunicació i famílies de tot el país.

Fa quinze dies, en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del bolquer de roba, ADZ Nadons va organitzar un cicle de xerrades per donar a conèixer els bolquers de roba des de perspectives tan diverses com l'impacte mediambiental o la introducció del producte en el dia a dia de les llars d'infants. En aquest apartat, van comptar amb el testimoni de Mònica Tortajada, directora de l'Escola bressol El Lligabosc de Reus, que forma part d'un pla pilot finançat per l'Ajuntament de la ciutat per deixar de banda els bolquers d'un sol ús. Durant la seva intervenció, Tortajada va posar de manifest la facilitat amb què s'ha encaixat el canvi de bolquers en la rutina de l'escola i la complicitat que, des del primer moment, van mostrar les famílies pel projecte.

«Estem decidits a fer del bolquer de tela un producte d'ús quotidià», assegura Cristina Adzerias, filla de la fundadora d'ADZ Nadons. Des de l'empresa expliquen que un nadó pot arribar a fer servir fins a 5.500 bolquers d'un sol ús en els 2,5 primers anys de vida, generant tones de residus que triguen entre 200 i 500 anys a desintegrar-se. Els bolquers de roba, en canvi, es poden rentar amb la bugada diària perquè només cal enretirar el protector que s'embruta, i que és biodegradable. A més, suposen un estalvi important per a les famílies, perquè costen de tres a cinc vegades menys que els d'un sol ús.

Des d'ADZ subratllen a més que, lluny de la creença que els bolquers de roba són antics i desfasats, aquests són en realitat «una alternativa pràctica, moderna, sostenible i sana per als nadons».

Bolquers de roba d'ADZ per a nadons.

Els bolquers del futur ja són aquíCedida

tracking