Diari Més

Barris

Habitatge blinda els seus pisos a Mas Pellicer a Reus amb sistemes 'antiocupes'

Fins a 32 dels seus 200 domicilis tenen inquilins il·legals i la Generalitat posa alarmes i reixes als suceptibles de ser rebentats

Aquest passat abril, s'han col·locat tancaments a algunes façanes i mecanisme d'avís a les portes.

Habitatge blinda els seus pisos a Mas Pellicer a Reus amb sistemes 'antiocupes'Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha instal·lat, durant aquest mes d'abril, sistemes de seguretat als pisos que gestiona al barri Mas Pellicer. No ho ha fet en tots, sinó en aquells que ha considerat especialment «susceptibles de patir ocupacions il·legals». La Generalitat compta amb 200 habitatges en aquesta zona de Reus i, amb dades de la setmana passada, xifra en «un total de 32» els pisos que allotgen inquilins en situació irregular. Fonts de l'Agència detallen al Diari Més que els nous sistemes que fa pocs dies s'han implementat es concreten almenys en dos mecanismes: alarmes i reixes. Els tancaments, amb tot, s'han destinat estrictament a les plantes baixes, mentre que les alarmes estan repartides. Abans, ja hi havia portes antiocupes. Amb això, la Generalitat espera blindar el màxim nombre possible de pisos i mantenir-los, així, dins del seu circuit.

El veïnat del barri celebra les mesures, que «haurien de permetre que qui entri als pisos siguin persones o famílies que els necessitin, i no qualsevol que ha rebentat la porta, per exemple, per plantar-hi marihuana», però demana que «ja que han posat aquests sistemes, es tingui la garantia que estiguin funcionant al 100% bé». I és que, segons explica el president de l'Associació de Veïns I de Maig, Eduardo Navas, «en un dels pisos on ja s'havien instal·lat aquestes alarmes, al bloc 53, fa un parell de setmanes que uns ocupes van arrencar la porta i s'hi van posar a viure, i allà s'han quedat». Navas assegura que «l'alarma estava activada i sí que va funcionar», però que «des de la centraleta, no es va mobilitzar la policia, aquí no va venir ningú, i ara l'habitatge és un altre d'ocupat il·legalment, dels molts que n'hi ha». En aquest sentit, Navas aclareix que «des de l'associació de veïns, estem en contra de les ocupacions quan són incíviques i quan posen en perill la resta: n'hi ha que s'enganxen a la llum de males maneres i això ja hi ha hagut algun cop que ha donat peu a incendis; i també n'hiha que connecten més potència de la que es pot aguantar, perquè hi posen plantacions, i la instal·lació pot petar».

En altres barris de tot Catalunya

Habitatge ha reforçat el tancament dels pisos, segons concreten fonts de la Generalitat, a través d'una licitació que ha abastat també «altres barris de tot Catalunya» on «s'han dut a terme actuacions similars». No especifica, «per seguretat», quins són exactament aquests barris ni si n'hi ha algun més a la demarcació. L'Agència ja ha insistit en més d'una ocasió que «denuncia al jutjat, sempre, com a procediment habitual, tots aquells casos d'ocupacions il·legals» que afecten immobles sota la seva gestió. Les denúncies donen lloc a desnonaments gairebé tots els mesos.

Els ocupes, però, segons expressa Navas, hi tornen «al moment» i «entren de mil maneres: enfilant-se per la façana, arrencant la porta, per la cuina...». El president de I de Maig diu que «no són màfies, sinó gent d'aquí, fills de gent del barri o gent que vol plantar droga, i es passen els pisos d'uns a altres mentre molta gent que en necessita un no en té». «Volem que canviï la llei i que els pisos s'adjudiquin molt més ràpid; que no hi hagi cap pis buit perquè és llavors quan els ocupen», conclou.

Aquest passat abril, s'han col·locat tancaments a algunes façanes i mecanisme d'avís a les portes.

Habitatge blinda els seus pisos a Mas Pellicer a Reus amb sistemes 'antiocupes'Olívia Molet

tracking