Diari Més

Infraestructures

El pas de ciutat endarrereix la licitació del projecte de l'estació de Bellissens

Adif ubica «al segon trimestre» el concurs i admet un lleu retard que vincula amb «un conveni amb el consistori per cofinançar l'actuació addicional»

L'espai on està previst que es construeixi el futur baixador.

El pas de ciutat endarrereix la licitació del projecte de l'estació de BellissensOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adif preveu treure a licitació la redacció del projecte de la futura estació de Bellissens «en el segon trimestre d'aquest 2021». Així ho detalla l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries, que admet un retard en els terminis amb els quals en un principi es treballava. Sobre aquesta demora, l'entitat apunta que «l'Ajuntament va manifestar el seu interès que, complementari al projecte d'estació, es realitzés un pas inferior de ciutat que millorés la permeabilitat del ferrocarril al municipi» i precisa que «per poder dur-lo a terme, és necessària la formalització d'un conveni de col·laboració entre Adif i l'Ajuntament per cofinançar aquesta actuació addicional, cosa que ha dilatat lleugerament els terminis inicialment previstos per a la licitació del projecte de l'estació» de Bellissens.

Amb tot, i sempre segons Adif, «el conveni» per construir el pas de ciutat «es redactarà en paral·lel a la licitació» del baixador de Bellissens i, actualment, «tant la tramitació d'aquest conveni com la documentació necessària per a la contractació estan molt avançades, fet pel qual esperem poder licitar en el segon trimestre de 2021».

En l'horitzó de 2025

La voluntat de generar un pas de ciutat relacionat amb Bellissens l'havia anunciat el govern de Reus en una compareixença a mitjans de març. En aquell moment, l'Ajuntament havia explicitat la intenció de finançar la materialització d'aquest pas i va estimar una inversió necessària d'entre 1,3 i 1,8 milions d'euros en quatre anualitats entre 2021 i 2024. Adif parla ara de «cofinançar aquesta actuació addicional». Durant la mateixa compareixença, el govern també havia aclarit que la creació del pas no endarreriria l'estació perquè «precisament s'ha pres la mesura de posar els dos projectes en paral·lel però no integrar-los per garantir la velocitat i la marxa que porta l'estació» i «el pas es podria fer abans, simultàniament o bé una mica després» que l'estació. Adif, però, especifica que el pas sí que hi ha tingut a veure, tot i que insisteix que el retard serà finalment «lleu».

L'Estat havia situat a l'horitzó de 2025 la culminació de l'estació de Bellissens, tot i que el govern reusenc considerava que «cap al 2024» ja podria estar acabada. La infraestructura, llargament reclamada pel territori, «tindrà un espai d'acollida, un aspecte d'estació, però el funcionament serà com el d'un baixador» i «no es farà un desdoblament de vies, de tal manera que és molt més àgil, i els trens s'aturaran i sortiran amb molta brevetat», segons l'Ajuntament. Almenys part dels barris de l'entorn de la zona on s'ubicarà el baixador –que aniriaentre l'avinguda de Josep Pla i el carrer de Pedrolo–, no acaben d'estar convençuts amb la idea del pas de ciutat i demanen que admeti trànsit de vehicles. També reclamen la posada al dia dels ponts i túnels ja existents.

tracking