Diari Més

Municipal

Taller Baix Camp relleva FCC i entra a gestionar deixalleries i voluminosos a Reus

El ple allibera dos lots del contracte de la brossa recorregut al TCCSP i aprova que els veïns paguin per l'obra de Santa Helena

Moment del ple de Reus.

Taller Baix Camp relleva FCC i entra a gestionar deixalleries i voluminosos a ReusAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l'abstenció de PSC i CUP, el ple va acordar ahir alliberar els lots 2 i 3 del contracte de la neteja viària i la recollida de la brossa, adjudicats al desembre de 2020 al Taller Baix Camp i atrapats, des de llavors, pel recurs que FCC va presentar davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) pel lot 1 i que encara no ha estat resolt. Els lots 2 i 3 es corresponen amb la gestió i manteniment de les deixalleries i la gestió, explotació i manteniment de la planta de voluminosos. L'acord pres en la sessió d'ahir permet separar-los dels altres i que comencin a desenvolupar- se. El lot 1 és el referent a la recollida de residus i la neteja de l'espai públic com a tals, adjudicat a l'UTE Valoriza-Romero Polo però paralitzat encara a l'espera de la sentència del TCCSP. La seva situació arrossega també el 4, l'últim lot –orientat a la integració tecnològica i que va quedar en mans de Tradia Telcom–, a causa d'una «qüestió tecnològica vinculada als vehicles i a la recollida», tal com detallen fonts municipals.

En aquest sentit, el portaveu del PSC, Andreu Martín, expressava ahir que «fins dilluns, la regidora –Mariluz Caballero, d'Hisenda– no ens va explicar que sembla que estem a dies de conèixer la resolució del tribunal». El regidor socialista lamentava que, tot i habilitar el nou acord per les deixalleries i la gestió de voluminosos, «ens quedem amb un nucli del contracte que està esperant i aquesta espera està sent llarga», i deia que el context actual «genera inquietud en els treballadors». Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Marta Llorens, alertava que «tenim una impugnació i encara no sabem la resposta» i, quan el procés culmini, «una empresa haurà viscut de la renda».

El superàvit de l'Hospital i Rosa

El govern va donar compte ahir de la liquidació del pressupost de l'exercici 2020 i va aprovar, en solitari, l'expedient de modificació de crèdits del pressupost 2021 que hi està vinculat. Tal com va detallar Caballero, l'Ajuntament ha tancat 2020 amb un superàvit de 5,5 milions d'euros, fins a 2,6 dels quals estan compromesos amb actuacions en execució d'altres exercicis mentre que dels 2,8 restants se'n pot disposar i es destinaran al Pla d'Inversions – uns 1,8 milions– i al Pla de Reactivació –1 milió–. L'endeutament s'ha reduït en 61 milions respecte al 2019. El termini de pagament a proveïdors va quedar en 10 dies, i la ràtio d'estalvi net està en el 6,49%. Martín va al·ludir, en el transcurs del debat, a la situació de l'Hospital Sant Joan de Reus, que ha conclòs el 2020 amb 5,5 milions de superàvit «amb els recursos addicionals que ara hi ha abocat la Generalitat». «Es pot finançar recuperant i la convido a recuperar tot el que ha posat la ciutat per salvar les causes de dissolució d'un hospital, un esforç financer que no ens tocava», li deia a Caballero. Llorens, al seu torn, valorava que «l'Ajuntament no podem treure pit quan els ajuts de pobresa energètica estan en una mínima part del que no ha pagat Gas Natural, a qui el TSJC ha anul·lat la multa pel cas de Rosa». «La multa era de 500.000 euros i l'Ajuntament ha respost a la pobresa energètica amb 125.000», sostenia. Caballero assegurava que «hem triplicat la partida, són més de 300.000 euros, i a tothom qui té les condicions se li dona ajut».

Ahir va prosperar la imposició de contribucions especials als propietaris dels immobles dels carrers Miró, Santa Helena i Verge Maria per la reforma de paviment i de subministraments que l'Ajuntament executarà a la zona. La intervenció té un pressupost de 299.210 euros, 179.526 dels quals van a càrrec de la Diputació, altres 77.794 euros els assumirà l'Ajuntament i 41.899 el pagaran els veïns. En aquest sentit, Caballero precisava ahir que «l'Ajuntament ha aplicat el mínim» i «els criteris de repartiment es fan en base als metres lineals ». El pagament, de mitjana, serà de «187 euros» per propietari, segons precisava, responent així al PSC que lamentava que les contribucions «afecten la butxaca dels veïns». Caballero sostenia que, en casos concrets, «es poden fer fraccionaments de fins a 5 anys». Al seu torn, Débora García (Cs) mantenia que els treballs «no porten l'especial benefici per als veïns» que justificaria les contribucions i «és possible que els afectats puguin acudir als tribunals». PSC, CUP i el regidor no adscrit Raúl Meléndez es van abstenir i Cs es va posicionar en contra.

També va quedar aprovat ahir –fins al tancament d'aquesta edició– l'adhesió a l'Aliança Catalunya 2030, la incorporació del Mercat d'Antiquaris al reglament de venda no sedentària i els preus del Trapezi, així com una moció del PSC contra la precarietat de la joventut i una de Cs per un Pla de Prevenció del Suïcidi. Es va informar d'una declaració per demanar la reducció de l'IVA a serveis vinculats a les activitats esportives. No va prosperar una moció de Meléndez per convertir places de zona blava en zona taronja.

Unanimitat per soterrar les torres d'El Pinar

Dues mocions impulsades per la CUP i Cs per treballar en el soterrament de les línies d'alta tensió d'El Pinar van aprovar-se ahir, amb esmenes del govern, per unanimitat. La vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, detallava que «s'ha reprès la qüestió tenint en compte que el conveni signat ja havia caducat» i deia que «hem parlat amb els veïns de la urbanització, l'Ajuntament de Castellvell, amb la Direcció General d'Energia, l'ICAEN i amb el Departament d'Economia». «La clau és que l'empresa i la Generalitat es comprometin amb la seva part, així com ho faran els dos ajuntaments», afegia. Martín va reclamar al govern que l'acord no es quedés «de nou» en paper mullat i l'alcalde, Carles Pellicer, li va retraure que «el conveni per treure les torres va ser signat pel PSC al 2006 i el meu govern va entrar al 2011; així, per tant, en cinc anys, el seu partit no va fer res.

El govern tomba la millora del barri de la Muralla

El vot en contra del govern va rebutjar una moció del PSC per «millorar la qualitat de vida dels veïns del barri de la Muralla». Entre les propostes, els socialistes detallaven més contenidors i més neteja, pavimentacions i parcs. El regidor de Via Pública, Hipòlit Monseny, va repassar diverses intervencions de Brigades a la zona, reparacions de clots, inspeccions a les llums i va explicar que el govern té previst executar una intervenció al parc de Federico García Lorca.

tracking