Diari Més

Cultura

Buqueras: «Casa Navàs és un tresor que sorprèn a tothom que la visita»

El modernisme de la demarcació protagonitza una de les novetats editorials de Sant Jordi

L'arquitecte i coordinador del llibre, amb un exemplar

Buqueras: «Casa Navàs és un tresor que sorprèn a tothom que la visita»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guapa del Mercadal enguany no serà el teló de fons de la Diada de Sant Jordi, però seguirà estant molt present en el dia del llibre i la rosa. I és que Casa Navàs és la protagonista d'una de les novetats editorials de casa nostra: Casa Navàs i el Modernisme de tota la província de Tarragona. El llibre és «inèdit», ja que és la primera vegada que s'agrupa en un sol volum tot l'inventari modernista, noucentista i eclecticista de la demarcació, segons destaca l'arquitecte i coordinador de la publicació, Josep M. Buqueras.

L'arquitecte explica que el projecte va començar el 2017 i després d'anys de documentació i d'un «excel·lent treball de fotografia i edició» fa unes setmanes veia finalment la llum. «Hem recollit més de 630 referències d'edificacions historicistes i eclèctiques -un moviment previ al modernisme-, modernistes i noucentistes. Es tracta d'una xifra molt rellevant», explica Buqueras. I afegeix que en pocs territoris es pot trobar una concentració d'edificis com la que tenim aquí. El llibre està organitzat per comarques, de manera que serveix com una guia per a tots aquells que vulguin saber-ne més sobre aquest llegat arquitectònic. «Publicacions com aquesta fan que la ciutadania conegui el patrimoni i només coneixent-lo i estimant-lo, en podem garantir la seva preservació », opina l'arquitecte.

Casa Navàs, protagonista

Casa Navàs ocupa una part important de la publicació. Una cinquantena de pàgines de més de les 500 es dediquen a aquesta joia modernista, amb una gran quantitat de fotografies que permeten admirar de prop el virtuosisme de la guapa del Mercadal. El coordinador del llibre comenta que encara és molta la gent que desconeix «el tresor que tenim a tocar». I afegeix: «És una sorpresa per a tothom qui la visita i molta gent opina que el seu interior és molt més interessant que el d'edificis tan coneguts com Casa Batlló».

tracking