Diari Més

Les entitats de Reus que no estaran al parc de Sant Jordi faran actes propis per la Diada

Han creat i difós un programa que inclou lectures de textos, 'escape rooms', actuacions i ponències

Una de les parades de Sant Jordi durant la Diada de l'any passat.

Reus tindrà més parades per la Diada de Sant JordiOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d'entitats de la ciutat han optat per programar activitats al davant de les seus per Sant Jordi, després que el disseny perfilat per l'Ajuntament per aquesta Diada, amb el trasllat de les parades del Mercadal al parc de Sant Jordi, no contemplés la seva presència física. Fa uns dies, les entitats ja havien fet públic un comunicat on exposaven el seu malestar. Ara, han difós també un programa d'actes que es duran a terme entre el 23 i el 26 d'abril.

Entre les activitats previstes per al dia 23 hi ha un escape room de l'AE La Mulassa, un passatge amb el Drac del Ball de Diables, actuacions musicals impulsades per La Kultural, lectura de textos amb micro obert i miniconcert de Terra Ferma oferts per la Bullanga, i el Casal Despertaferro iniciarà la campanya 'Cremem els estereotips' i acollirà lectures dramatitzades. El 24, a la plaça Prim hi haurà un punt d'informació de l'ANC i micro obert de poesia LGTB al Bar Teïna. Finalment, pel dia 26, Carrutxa prepara un Club de Lectura sobre còmics i memòria digital.

Es veuen «excloses» del model

En un comunicat, a finals de la setmana passada, les entitats expressaven que «aquelles que tradicionalment hem format part de la Diada de Sant Jordi ens trobem aquest any excloses d'un model de jornada dissenyada i centrada exclusivament a la mercantilització d'aquesta festivitat per part de l'Ajuntament» i que «a la carta informativa que ens fan arribar comuniquen que aquest any la Diada estarà enfocada exclusivament al sector professional del llibre i la rosa i no es contempla la participació de les entitats (...); això sí, volen que hi siguem presents de manera simbòlica en un mural conjunt allà on se'ns expulsa». «Més que consolidada la gran importància i pes del teixit associatiu de Reus, creiem molt important que se'ns retorni el lloc que ens pertoca i mereixem en aquesta Diada», afegien.

Fonts municipals consultades sobre la situació sostenen que «l'Ajuntament de Reus ha treballat per assegurar que la ciutat pogués tenir Sant Jordi, un Sant Jordi adaptat a les circumstàncies del moment» i que «és un treball que s'ha fet de manera coordinada amb els agents, i s'ha treballat a la comissió de Sant Jordi, on les entitats també hi són presents». «Per tant, és un model consensuat. Més enllà d'això, tot aquell que cregui que pot fer alguna proposta afegida que sumi, benvinguda serà», conclouen.

tracking