Diari Més

Infraestructures

L'estació de trens de Reus es queda sense servei de cafeteria en cap de setmana

El bar tanca els dissabtes i diumenges per la covid-19 mentre la manca d'oferta comercial, amb 5 locals buits de 8, es cronifica

Una imatge de l'exterior de la cafeteria, amb la persiana baixada.

L'estació de trens de Reus es queda sense servei de cafeteria en cap de setmanaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estació de trens ha deixat de disposar de servei de bar-cafeteria en cap de setmana. L'establiment que el prestava, Café Café, ha passat a operar únicament de dilluns a divendres, de 7 a 16 h., a causa de la pandèmia. La situació debilita encara més l'oferta comercial de la infraestructura, on, des de fa anys, la majoria dels locals romanen buits i tancats. Del total de vuit que existeixen a l'estació, fonts d'Adif en compten fins a cinc de vacants, a l'espera que s'hi instal·li alguna nova activitat. De fet, en l'actualitat, a banda del bar tan sols n'hi ha dos més que atenen públic: una oficina de lloguer de vehicles de la companyia Enterprise i l'Estanc número 6.

Aquest últim negoci ha incorporat recentment un petit catàleg de begudes perquè «com que l'estació obre més hores que la cafeteria i en cap de setmana no hi ha bar, la gent ens ho demanava, i ara tenim aquí ni que sigui quatre coses que ja serveixen als passatgers per salvar la necessitat». L'estanc també està comercialitzant des de fa poc temps «mascaretes i gels, perquè poden passar mil coses: que estigui plovent i a un se li mulli la que porta, que se li trenquin les gomes…». Al seu local acaben anant a parar cada dia «viatgers que ens pregunten si tenim, sobretot, premsa del dia, i s'estranyen que a l'estació no n'hi hagi i es queixen; també busquen habitualment carregadors i cables». Els taxistes que fan el trasllat d'usuaris entre la ciutat i l'estació asseguren que «com que fa tant de temps que els locals estan buits, la gent que hi ve sovint ja està acostumada i segur que n'hi haurà molts que ni tan sols han arribat a veure'ls mai oberts». L'interior de l'edifici compta amb dues màquines de begudes, que dispensen aigua o refrescs, proveïdes de pagament en metàl·lic.

Activitats de cultura, oci i esport

Consultades sobre la cafeteria, fonts d'Adif apunten que «en relació als horaris dels locals comercials en aquesta situació de covid, les empreses han hagut d'ajustar els seus serveis a la situació real de cada moment» i recorden que l'escenari de pandèmia «ha estat i està sent molt difícil per al sector de la restauració, entre altres». Per la seva banda, fonts d'Areas, l'explotadora del servei, concreten que «actualment, degut a les restriccions de mobilitat i a la manca de trens, viatgers i freqüències, la cafeteria està tancada en caps de setmana» i precisen que «durant la setmana, funciona amb total normalitat». Segons la darrera actualització de les línies i dels seus horaris, almenys una vintena de trens tenien programada l'aturada ahir a l'estació de Reus. Els passatgers, doncs, utilitzen la infraestructura però no tenen l'oportunitat d'accedir a la cafeteria.

Els cinc locals que estan buits i disponibles a l'estació presenten dimensions diverses. Tres d'ells compten amb una superfície de 2.000 metres quadrats i els dos restants fan 29 i 23,63 metres. Els usos autoritzats, segons Adif, són «activitats de cultura, oci i esports per a aquells espais que són més grans» o bé «quotidians –un exemple clàssic seria un quiosc– per als petits». Qui s'hi volgués establir ho podria fer de manera immediata. En tots els casos es tracta de locals interiors, ja que els exteriors, els que donen a la plaça de l'estació, són precisament els tres que es troben en funcionament en aquests instants. Al 2013, ara fa gairebé una dècada, els espais sense activitat eren també cinc. Abans, havien passat per l'estació negocis de telefonia, de llaminadures o regals.

Pel que fa a les línies vigents, i també vinculat a la irrupció de la covid-19, Renfe va suspendre al març del passat 2020 el servei de la RT1, que connecta Tarragona amb Reus i comunica la comarca del Tarragonès amb la del Baix Camp. Tot i la progressiva tornada a la normalitat i la reactivació d'altres línies, aquesta encara no ha estat recuperada i, de fet, no circula.

tracking