Diari Més

Municipal

«La cultura ha hagut d'adaptar-se i reprogramar, però no s'ha aturat»

Reus Cultura, que ha fet més de 150 actes en l'any de la covid, prepara un 'app' i un estudi del sector

Fontgivell, Garreta, Moragues, Recasens, Puig, Margalef i Ferran, amb la nova imatge Reus Cultura.

«La cultura ha hagut d'adaptar-se i reprogramar, però no s'ha aturat»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Responsables de l'Institut Municipal Reus Cultura –que inclou els Museus de Reus i l'àrea de Festes i de Festivals–, el consorci del Teatre Fortuny, el del Teatre Bartrina, les Biblioteques Municipals i el Servei d'Assessorament Lingüístic van fer balanç ahir dels darrers 12 mesos, marcats per la irrupció de la covid i on «la cultura ha estat una de les primeres i grans damnificades, i segurament serà de les darreres que acabaran de restituir-se». En aquest període, en què, tal com apuntava el regidor de Cultura, Daniel Recasens, «hem hagut d'adaptar-nos a la situació i també hem hagut de reprogramar, però mai ens hem aturat», les diferents branques de la regidoria han ofert a la ciutadania més de 150 actes entre conferències, concerts, funcions de teatre, exposicions, projeccions de cine, concursos, lectures, festivals o festes majors. Alguns han estat en línia i altres, quan la situació sanitària així ho ha permès, presencials.

L'Ajuntament rellança ara la marca Reus Cultura, que estrena imatge a partir dels elements decoratius de la Casa Rull, i crea una gamma de productes. De cara a futur, elaborarà un mapa cultural que ha de permetre «que qualsevol persona geolocalitzi els espais amb interès cultural mentre camini per la ciutat» i que «serà una app que tothom es podrà descarregar gratuïtament al mòbil». També durà a terme un «estudi macroeconòmic del sector cultural» amb les ciutats de la Xarxa Transversal de Municipis, amb la finalitat d'obtenir els «indicadors macroeconòmics per visibilitzar la contribució del sector cultural al PIB i a l'ocupació, el volum de negoci i el grau de dependència pública», i que començarà a caminar a través de l'elaboració d'un cens i d'una enquesta.

Pilar Puig, gerent de l'Institut Municipal Reus Cultura, explicava ahir la «gran feina, ben feta, dels tècnics de la casa» i expressava la voluntat d'«anar a més públic i a més finançament». Per la seva banda, Cristina Garreta, al capdavant de les Biblioteques, apuntava que «des del primer moment vam tenir clar que la lectura era una activitat fonamental» i que, per això, «vam fer activitats en línia, presencials quan s'ha pogut i també híbrides». Marc Ferran, cap dels Museus, al seu torn, explicava que «hem establert un espai de reflexió que s'ha traduït en Estratègies 2025 Museu de Reus», un pla eestratègic que «s'anirà repassant cada any». Des del consorci del Teatre Fortuny, Josep Margalef recordava que les restriccions «ens van obligar a tornar 8.000 entrades, i a reprogramar fins a quatre cops alguns espectacles» i des del Bartrina, Núria Moragues concretava que «hem aprofitat per resoldre objectius que teníem pendents, com el de les produccions, i n'hem fet set». Finalment, Iolanda Fontgivell, la cap de Festes i Festivals, recordava que «per Sant Pere i Misericòrdia vam tenir plans A, B i fins i tot C, pendents de com evolucionava tot».

tracking