Diari Més

Educació

L'Ajuntament de Reus revisarà els equipaments educatius i hi programarà millores

Impulsa la redacció d'un pla director d'inversions que estudiarà l'estat d'una trentena de centres i perfilarà actuacions per als pròxims sis anys

Una imatge d'arxiu de l'inici d'aquest curs 2020-2021 a l'Escola Prat de la Riba.

L'Ajuntament de Reus revisarà els equipaments educatius i hi programarà milloresOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament ha encarregat la redacció d'un pla director d'inversions en reposició i millores a equipaments educatius públics de la ciutat que busca «determinar una estratègia» per a l'execució de feines en aquests espais, organitzada en «sis anualitats». L'informe de necessitats del pla precisa que «tot i que els edificis no presenten un estat de conservació dolent», es creu convenient donar forma a aquesta eina «per tal d'identificar les necessitats dels centres a nivell d'inversions en reposició i per adaptar-los a la normativa vigent, a qüestions energètiques, accessibilitat o a aspectes de salubritat», entre altres.

En detall, segons concreta la documentació relacionada amb al projecte, la intenció és «identificar i llistar una diagnosi sobre l'estat» que presenta cada edifici, pati i urbanització vinculada als espais d'escoles bressol, escoles, instituts-escola i escoles d'educació especial del municipi, així com generar una relació de les patologies físiques i de les patologies d'instal·lacions dels mateixos immobles. Amb aquesta informació sobre la taula, es detectaran possibles intervencions «en tots els camps que regulen la construcció i la normativa d'un edifici» i es farà l'estimació del cost d'inversió.

L'anàlisi vol estendre's tant als immobles en ells mateixos com a les instal·lacions i a les zones exteriors, que inclouen la urbanització en general, tancaments i paviments, mobiliari urbà, enjardinaments, pistes i elements esportius, patis o jocs d'infantil o de primària. La llei preveu que els ajuntaments són competents per fer obres de conservació i de manteniment d'aquests equipaments, un apartat que s'orienta específicament a prevenir o solucionar el deteriorament d'un edifici escolar i a mantenir-lo en bon estat per als seus usos normals.

S'establirà un ordre d'urgències

Segons la mateixa documentació, Reus compta amb 27 centres educatius dels tipus anteriorment mencionats, i s'intervindrà en la majoria d'ells. L'informe de necessitats del pla apunta algunes qüestions destacables per a cadascun dels equipaments, com ara si tenen elements arquitectònics catalogats, si treballen amb mòduls prefabricats, les dates de les darreres remodelacions (obres RAM) que hi hagi executat el Departament d'Educació, la quantitat de línies, la data de construcció, si hi ha hagut ampliacions recents o la seva filosofia. A més, el document descriptiu dels centres contempla que aquest futur pla director d'inversions en reposició i millores dels equipaments educatius públics «ha d'abastar el mapa d'equipaments educatius com a document de planificació estratègica que respon a criteris de racionalitat i transparència». També apunta que els destinataris directes i prioritzats de les accions seran «les escoles bressol, atenent a l'antiguitat de l'edifici, instal·lacions i equipaments»; així com «les escoles», seguint els mateixos criteris i «en funció del grau d'impacte de les obres RAM i de millora que s'han executant els últims anys»; i els instituts escola i les escoles d'educació especial».

Les feines que reculli el pla director, que analitzarà al detall la situació de cada centre de forma individualitzada, podran tenir a veure amb l'exterior de l'edifici, les instal·lacions, sostenibilitat i energia, la urbanització vinculada o les normatives vigents. Les intervencions «es temporitzaran per anualitats a sis anys, anant per ordre de necessitat i urgència». La redacció del pla ha sortit a licitació amb un pressupost de 106.325 euros, IVA inclòs, i nou mesos de feines.

tracking