Diari Més

Trànsit

La Urbana de Reus forma prop de 800 joves en la conducció segura de patinets

Enguany ja s'acumulen 9 accidents amb aquests vehicles, l'ús dels quals ha motivat 161 actes

Estudiants de l'Escola La Presentació van participar ahir en el projecte al Parc Infantil de Trànsit.

La Urbana de Reus forma prop de 800 joves en la conducció segura de patinetsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 790 joves de set centres d'ensenyament estan aprenent a conduir un patinet elèctric de forma segura. Els professors són agents de la Guàrdia Urbana que, tot just aquests dies, han començat a impartir classes pràctiques al circuit tancat del Parc Infantil de Trànsit. L'objectiu de la iniciativa és reduir l'alta accidentalitat amb aquests tipus de vehicles de mobilitat personal, que estaven deixant darrerament unes xifres «in crescendo», segons detalla la regidora de Seguretat Ciutadana, Dolors Vázquez.

En aquests primers mesos de 2021 ja s'han produït nou accidents i s'han aixecat un total de 161 actes relacionades amb l'ús indegut de patinets. «Cal treballar amb aquesta pedagogia per tal de rebaixar números», afirma Vázquez. Ahir, al Parc de Trànsit van participar en la formació els alumnes de l'Escola La Presentació. La infracció més recurrent: saltar-se un stop.

Teoria i pràctica

Les sessions s'inicien amb una primera classe teòrica i prossegueixen amb les pràctiques dels joves al circuit tancat del parc de trànsit. Donen continuïtat a les xerrades que la Guàrdia Urbana va iniciar fa dos anys als instituts de secundària de Reus. Els 790 alumnes que ja han confirmat que prendran part del projecte estan cursant quart d'ESO i primer de Batxillerat. La Guàrdia Urbana de Reus havia adquirit quatre patinets elèctrics amb la intenció d'integrar-los al programa d'educació viària. El cos de seguretat municipal va plantejar al seu moment aquest programa de formació específic davant la detecció d'un elevat desconeixement de les normes d'ús per part dels usuaris; que coincideix amb una important proliferació d'aquesta tipologia de vehicles a la ciutat. La combinació dels dos factors genera situacions de risc i d'inseguretat viària en la relació que vianants i patinadors, a les quals la Guàrdia Urbana vol intervenir-hi des de la vessant pedagògica.

Els patinets elèctrics i la resta de vehicles de mobilitat personal –igual que les bicicletes– no poden circular per voreres i zones de vianants i, en conseqüència, només poden anar per les vies expressament autoritzades, que són calçades, carrils bici i vies de velocitat 30. Al voltant de 4.500 alumnes d'infantil, primària i secundària participen cada curs dels diferents programes educatius de la Guàrdia Urbana que fomenten hàbits correctes en el seu comportament com a vianants, conductors de bicicletes o patinets, així com a usuaris de vehicles privats o del transport públic.

tracking