Diari Més

Urbanisme

La recuperació del passeig de la Boca de la Mina de Reus culminarà al març

El Parc de les Olors ja està enllestit i el Jardí Agrari acaba d'iniciar-se i acollirà horts educatius, una zona de pícnic i dos edificis

Alguns treballadors donant forma al passeig, a principis de la setmana passada.

La recuperació del passeig de la Boca de la Mina culminarà al marçOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma del passeig de la Boca de la Mina «està completada en un 80%» i avança amb «la previsió que es pugui enllestir al març, dins del termini», segons asseguren fonts municipals. Les feines, adjudicades per 1.562.862 euros a Valoriza Servicios Ambientales SA, ja han definit una passarel·la per a vianants en tot el recorregut del passeig i la pavimentació de la plaça de davant de l'Escola Mowgli «està molt avançada» i «s'està acabant». Igualment s'hi poden veure els fanals que vorejaran el traçat i s'han col·locat els sistemes de reg per alimentar la vegetació de la zona, així com la infraestructura tecnològica. A més, s'ha generat un muntatge de ferro que permetrà accedir al mirador de la bassa del Bacallà. Els plataners s'han respectat. A l'avinguda del Comerç es treballa en noves voreres d'accés i ara hi ha un semàfor.

Si el passeig es reobre al març, ho farà després de gairebé un any i mig d'obres, tenint en compte que la covid va paralitzar l'actuació. Preguntats sobre el progrés del projecte, des de l'Associació de Veïns del barri Gaudí apunten que encara no han pogut accedir al lloc per veure'l més a fons, però perceben una execució inferior al 80%.

La del passeig és la més rellevant de les tres parts que formen la intervenció global a la Boca de la Mina. La més avançada d'elles, però, és una altra, la del Parc de les Olors, pressupostada en 488.545 euros i que es troba també en mans de Valoriza. El Parc de les Olors consistirà en uns 10.700 metres quadrats de plantacions. Els treballs d'urbanització van acabar al juliol i els de plantació es van iniciar a l'octubre, quan les condicions van resultar propícies. Fonts municipals detallen que el conjunt es troba «gairebé enllestit, a punt de recepcionar». Al parc s'han plantat arbustives i herbàcies autòctones o al·lòctones. La majoria tenen fulles aromàtiques i uns colors de floració molt intensos que volen potenciar la biodiversitat. Les plantes s'adaptaran a situacions de ple sol. La vegetació «també servirà d'atracció i de refugi dels insectes pol·linitzadors i les papallones».

Un biòtop

La tercera part de la recuperació de la Boca de la Mina es correspon amb el Jardí Agrari, adjudicat a l'UTE Accions Boca de la Mina per 757.313 euros i on «s'estan iniciant els treballs». El Jardí Agrari tindrà dos camins articulars per una terrassa que dona continuïtat a la plaça de davant de l'Escola Mowgli: d'una banda, hi haurà el camí dels fruiters, que serà paral·lel al passeig, tindrà zona de pícnic a banda i banda i un espai de fruiters; de l'altra, el camí dels horts, paral·lel a l'avinguda Saragossa i que tindrà als costats uns horts educatius i la zona de pícnic. Al jardí dels fruiters, el visitant quedarà a l'alçada de les copes dels arbres. La zona de pícnic, a l'esplanada exterior dels camins, es reforçarà amb nova vegetació i mobiliari. A l'entorn també es col·locarà un biòtop per afavorir l'aparició de vegetació pròpia d'un ambient més humit. Dins del Jardí Agrari hi aniran dues edificacions: un espai d'acollida i un espai d'aprenentatge.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, valora que «la reforma de la Boca de la Mina era una actuació necessària i molt reivindicada per la ciutadania, i és una aposta decidida del govern de Reus per la recuperació d'un pulmó verd, un passeig històric que és emblema de la nostra ciutat». Al seu torn, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, apunta que «la Boca de la Mina té un gran valor natural, patrimonial i sentimental» i que «la reforma ha d'afavorir els usos que contribueixin a mantenir-ne la identitat i a retornar-lo a la ciutadania amb criteris d'accessibilitat, seguretat i inclusió». Part del total, que s'acosta als 3 milions, es finança amb fons FEDER.

tracking