Diari Més

Política

El PSC de Reus vol forçar una consulta pública per la continuïtat del Carrilet

La resta de l'oposició s'hi ha sumat i el govern decidirà, al ple, si esquiva preguntar a la ciutadania o s'exposa a la seva resposta

Els paradistes del Mercat del Carrilet duen samarretes reclamant que l'equipament no es tanqui.

El PSC de Reus vol forçar una consulta pública per la continuïtat del CarriletOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC durà al ple de demà divendres una moció per «impulsar una consulta ciutadana sobre el tancament del Mercat del Carrilet». La formació socialista s'empara en l'article 47 del Reglament de Participació, que possibilita i regula la realització de «consultes populars no referendàries i de caràcter sectorial», i vol formular a la població dues preguntes: d'una banda, Està d'acord que el govern municipal de JuntsxReus, ERC i Ara Reus tanqui el Mercat del Carrilet?, amb l'opció de contestar , No o bé M'és indiferent; i, de l'altra, Creu que l'argument que el mercat no és rendible és un motiu suficient per voler tancar-lo?, on es podria marcar com a resposta Sí, que el mercat no sigui rendible és motiu suficient per tancar o bé No, cal mantenir l'activitat igualment i cal aplicar fórmules per revitalitzar el mercat.

Per poder introduir la proposta a l'ordre del dia, el reglament estableix com a requisit imprescindible comptar amb el suport de dues cinquenes parts dels 27 regidors del plenari. En aquest sentit, el PSC (6 regidors) ha trobat la complicitat dels grups municipals de la CUP (3), Cs (2) i del no adscrit Raúl Meléndez, l'oposició en bloc. Arribats aquí, la consulta només prosperarà si aconsegueix majoria simple en la votació i, per a fer-ho, necessita que algun dels grups del govern es despengi. I el govern s'ha refermat en reiterades ocasions, al llarg dels darrers mesos, que al juny posarà fi als prop de 40 anys d'història del Mercat del Carrilet, tot i la mobilització dels paradistes –que tenen més de 9.000 signatures demanant la continuïtat del servei– i el profund malestar del veïnat.

Més enllà del que passi al ple, la moció ja ha aconseguit col·locar l'equip de l'alcalde Carles Pellicer en una situació força incòmoda i obre, a l'espera que es produeixi el debat al ple, nous i múltiples escenaris. Si el govern trava la realització de la consulta, estarà impedint el desplegament d'un article del Reglament de Participació Ciutadana que ell mateix ha redactat. I privarà a la població, alhora, d'expressar-se sobre la qüestió tot i que els resultats de les preguntes en cap cas tindrien caràcter vinculant. Si, per contra, permet que es realitzi, i recull un sentiment general favorable a que el Carrilet es mantingui en marxa, haurà d'escollir entre executar el tancament en solitari o fer marxa enrere en un àmbit on ha assegurat per activa i per passiva que la decisió estava presa. Tot plegat, a l'equador del mandat. Fonts municipals preguntades sobre el posicionament del govern emplacen a la votació.

«S'han quedat sols»

El portaveu del PSC, Andreu Martín, que va comparèixer ahir per explicar la proposta, apuntava que «definitivament el govern s'ha quedat sol en la seva obstinació per tancar el Carrilet» i lamentava que un dels principals arguments que ha emprat l'executiu local per apuntalar la seva idea hagi estat «dir que el mercat no és rendible». «Tampoc no ho són les biblioteques, per exemple. Així, les tanquem?», es preguntava Martín, que apuntava que «sentir això de l'alcalde sap greu, però sentir-ho d'ERC no ho entenem». El socialista criticava que el govern «va posar el pes del Carrilet en un operador que diu que no va trobar» i recordava que «l'estudi de Mercats de Barcelona sí que el considera viable. Martín també apuntava que, tot i haver manifestat que pretén generar a la zona una nova centralitat, el govern encara no ha arribat a aclarir exactament què és el que pensa fer al lloc un cop abaixi –si és que ho fa finalment– la persiana del Mercat del Carrilet. Els paradistes van anunciar a mitjans de desembre que no descarten anar als jutjats per seguir oberts i posen en dubte la legalitat dels actuals contractes perquè els van firmar «enganyats».

Dèficit similar al del Mercat Central i menys promoció

El PSC també va aportar ahir algunes xifres sobre els resultats econòmics del Mercat del Carrilet en comparació amb l'altre equipament municipal del mateix tipus amb què la ciutat compta, el Mercat Central. En aquest sentit, la formació socialista assegura que la quantitat que la societat Reus Mobilitat i Serveis aporta anualment per compensar el dèficit que els mercats generen és «molt similar en els dos casos, de prop de 125.000 euros», tenint en compte que «ara l'ocupació al Carrilet està més baixa, al voltant del 40%, perquè el govern no ha facilitat que s'instal·lin negocis a les parades buides» i que, «per tant, el marge per incorporar noves parades i per reduir el dèficit és molt ampli». Les dades anul·larien, doncs, part dels arguments del govern, que sí que promou el rellançament del Central i ha eliminat el Carrilet dels seus plans. D'altra banda, i segons detallava ahir el portaveu del PSC, Andreu Martín, «la inversió que es va fer en la darrera campanya de Nadal va ser molt diferent: uns 22.797 euros per al Mercat Central i la meitat, uns 11.778 euros per al Mercat del Carrilet». «Si el govern destina a un mercat la meitat del que destina a l'altre, llavors no pot ser que esperi el mateix d'un mercat que de l'altre», concloïa ahir Martín.

tracking