Diari Més

Comerç

Tancar els caps de setmana porta als marxants pèrdues de fins al 50%

Les restriccions a negocis no essencials colpegen el sector, que al gener torna a pagar taxes a Reus i demana allargar l’exempció

Una de les parades del Mercat de Marxants al voltant del Mercat Central, ahir.

Tancar els caps de setmana porta als marxants pèrdues de fins al 50%Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tancament del comerç no essencial durant els caps de setmana ha colpejat fort, també, el col·lectiu dels marxants, que a Reus –a banda de desplegar-se els dilluns i els dimecres– col·locaven les seves parades al voltant del Mercat Central tots els dissabtes. La mesura, la qual la Generalitat aplica per contenir la propagació de la covid-19 i que s’allargarà almenys fins a finals de mes, representa «pèrdues per damunt d’un 20%» i que «arriben fins al 50%» segons el cas, tal com apunta Lluís Salvat, secretari de l’Associació de Marxants de la Província de Tarragona, que manté que l’afectació de les restriccions «és important» i que implicarà, de vegades, «deixar de tenir alguns mercats». Dissabtes i diumenges, «sempre es treballava una mica més i això, últimament, millorava la resta de la setmana», precisa, i apunta que «hi ha marxants per als quals no posar-se el cap de setmana a Reus, a Bonavista o a L’Hospitalet representa perdre el 50% de les vendes o, si més no, de les possibilitats de vendre». Al sector, «necessitem ajudes», afegeix.

La limitació en aquest aspecte ha coincidit amb que «aquest mes, a Reus i a altres dels municipis on hi ha mercat, ja tornem a pagar les taxes per ser-hi». Els marxants demanen a l’Ajuntament que ampliï l’exempció que fins el passat desembre els havia permès ocupar la via pública sense càrrecs, perquè «la pandèmia hi és encara i la situació no està millorant», o que, com a mínim, «se’ns rebaixi: no té massa sentit que el preu sigui el mateix quan la possibilitat de vendre i l’afluència no ho són», tal com valora Salvat. Als marxants se’ls descomptarà de la taxa els dissabtes que la normativa no els permeti instal·lar-se. Per la resta, fonts municipals consultades apunten que no hi ha previst cap canvi.

Des que va reactivar-se, al juliol, el Mercat de Marxants opera a Reus amb el 75% de les parades que hi havia abans de la irrupció de la pandèmia del coronavirus. El volum de punts de venda va reduir-se per incrementar la seguretat i el secretari de l’Associació de Marxants de la Província de Tarragona explica que això no ha repercutit negativament en els qui s’hi han quedat i que «els clients no han perdut cap producte per aquest motiu i, de fet, encara n’hi ha de repetits». Sí que ha tingut conseqüències, diu, en un aspecte: «Com que el que s’ha retirat és una línia central de parades que hi havia i ara només hi ha parades a costat i costat del carrer, durant el 2020 hi va haver dies de molt de vent en els quals ens vam trobar que, per una qüestió de tenir precaució amb tothom, no ens hi vam poder posar i vam haver de marxar sense treballar».

En l’acumulat de l’any passat, precisa Salvat, «les pèrdues poden enfilar-se a un 80%». Amb tot, els marxants entenen que «si els contagis estan disparats, com diu el govern, hem d’entendre que hi hagi tancament i esperar a veure si poden tornar a treballar en cap de setmana». «Veient com està l’economia, potser no és just però tampoc és just per als centres comercials o per a les botigues, que també ho estan passant malament», afegeix, i sosté que «el govern hauria de posar més ajuts».

Expectatives sobre el nou CMQ

La posada en marxa del CMQ a l’antic hospital, la setmana passada, encara no ha tingut repercussió en els marxants tot i que els venedors esperen que els primers efectes positius arribin «un cop entrin en funcionament tots els serveis que s’hi han de traslladar». L’Ajuntament preveu que el CMQ atragui 2.000 persones al dia a la zona.

tracking