Diari Més

Economia

La Cambra de Reus reclama iniciativa territorial davant uns PGE que no inclouen les inversions esperades

La institució exigeix que la demarcació rebi els fons europeus que li pertoquen per dimensió econòmica i geogràfica

Pla mitjà del president de la Cambra de Reus, Jordi Just, en roda de premsa el 14 de gener del 2019.

president de la Cambra de Reus, Jordi Just,ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra de Reus ha reclamat aquest dilluns «iniciativa» territorial davant la constatació que els PGE de 2021 no inclouran inversions llargament reivindicades com l'estació intermodal al sud de l'aeroport de Reus, millores a les línies fèrries R15 i R14 i el desdoblament de la carretera N-420. En una compareixença de premsa telemàtica, el president de l'ens, Jordi Just, ha lamentat aquest fet i ha afegit que el temporal Filomena ha posat al descobert que «el nostre territori continua sent la ventafocs del país». Per això, ha exigit que la demarcació rebi els fons europeus per a la recuperació de la covid-19 que li corresponen per dimensió econòmica i geogràfica. Un import que, segons la Cambra de Reus, hauria de ser almenys de 3.300 MEUR.

Jordi Just ha lamentat els talls de llum durant la nevada malgrat la gran implantació de centrals de producció elèctrica al territori, així com el «drama» de la connexió telefònica. El president de la Cambra de Reus també ha afirmat que si l'R15 va deixar de prestar servei de passatgers és perquè «ningú no es va cuidar de netejar les andanes i de garantir que es pogués accedir a les estacions». Per contra, ha dit, els trens de mercaderies sí que van continuar circulant.

La institució ha reivindicat que les infraestructures són clau per garantir un bon nivell de competitivitat i la capacitat d'atraure inversions, i que contribueixen a frenar el despoblament. «Ens podem trobar davant una Catalunya deliberadament buidada per la inacció d'una classe política que sovint viu d'esquenes a la demarcació», ha advertit.

Davant d'aquesta situació, Just ha exigit de forma unitària un «sentiment de territori» que aglutini les reivindicacions. «Ha arribat l'hora de prendre la iniciativa més que mai», ha demanat, alhora que ha precisat que la Cambra «per responsabilitat» seguirà treballant i insistirà perquè es prioritzin les inversions i el manteniment de les infraestructures.

Greuges econòmics

D'altra banda, la Cambra de Reus veuria com un «greuge» que la demarcació de Tarragona no rebés un import dels fons europeus de recuperació de la covid-19 proporcional al seu pes econòmic i geogràfic. «No callarem si anem per sota dels 3.300 MEUR», ha advertit el president de la institució empresarial.

Just també ha criticat que l'Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) del Camp de Tarragona té un pressupost inferior als 20 MEUR i, per contra, el consorci de Barcelona té «un pressupost ordinari de 1.350 MEUR». «La proporció ens portaria a uns 160 MEUR, el greuge és evident», ha criticat Just, el qual també ha lamentat que l'ATM de Terres de l'Ebre «ni tan sols s'ha constituït».

tracking