Diari Més

Municipal

FCC recorre el concurs de la brossa a Reus

El pas atura l’adjudicació del servei a l’UTE Valoriza-Romero, a l’espera de resolució del Tribunal de Contractes

Empleats del servei van concentrar-se dilluns al Mercadal per demanar la nul·litat del concurs.

Treballadors de la brossa demanen un «peritatge extern» de les ofertes per la contracta a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa FCC Medio Ambiente, que s’encarrega de la neteja viària i la recollida de la brossa a Reus, ha presentat recurs especial en matèria de contractació davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP), tal com confirmen fonts municipals al Diari Més, vinculat al concurs per la nova adjudicació del servei a la ciutat. D’entrada, el pas paralitza l’adjudicació del contracte, el qual el ple de l’Ajuntament havia acordat recentment posar en mans de l'UTE integrada per Valoriza Medioambiente i Romero Polo, per uns 11,7 milions d’euros anuals, fins que el TCCSP es pronunciï. El moviment implicaria una nova demora en el procés, que s’allarga des d’anys enrere i acumula múltiples pròrrogues. De fet, i tal com concreten les mateixes fonts, el servei de neteja viària i recollida de brossa en cap cas es veurà interromput a Reus perquè continua vigent la darrera ampliació que es va aprovar. El termini per formalitzar el recurs expirava la mitjanit d’aquest 18 de gener i FCC va esperar fins a l’últim moment per interposar-lo.

La situació era esperada per la poca distància entre les puntuacions finals de les dues úniques ofertes que l’Ajuntament va rebre durant el concurs, plantejades per Valoriza-Romero i FCC. De fet, tal com precisava la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, en el transcurs del darrer ple, Valoriza-Romero Polo havia obtingut un global de 75,078 punts a la licitació, molt a prop dels 74,019 que va registrar FCC. Caballero va insistir en el mateix ple que les dues propostes formulades al concurs se cenyien a les condicions del plec i que «haurien estat considerades anormals les que es trobessin en tres supòsits: ofertes econòmiques amb baixes superiors al 5% del pressupost base, que haguessin obtingut 30 punts o més als criteris de judicis de valor i més de 8 punts en els quantificables de forma automàtica; en cap de les dues ofertes concorre l’últim dels supòsits».

Els treballadors «estem tranquils»

El punt de vista dels treballadors, però, és diferent. I per això la plantilla va estar duent a terme, al llarg del desembre, tot un seguit de protestes on denunciaven baixes temeràries a les ofertes i avisaven que continuar endavant amb l’adjudicació en les condicions previstes «hipotecarà la ciutat per deu anys amb una contracta insuficient» i que «la contracta no s’arribarà a fer sencera perquè, a la meitat, l’empresa, sigui la que sigui, haurà de parar i reconèixer que no compta amb els mitjans necessaris per dur-la a terme». El secretari general de sanejament urbà d’UGT a la demarcació de Tarragona, Ángel Martín de Sande, explica que «la impugnació és cosa de l’empresa» però recorda que «som conscients que el plec no estava bé» i apunta que «serà el Tribunal que determini qui té raó i que no». «Els treballadors estem tranquils perquè, si entra una empresa nova, la subrogació està totalment assegurada per a tots», afegeix, i precisa que «continuem molt preocupats perquè no sabem si l’empresa podrà assumir el servei amb les condicions que s’han posat al concurs».

tracking