Diari Més

Mobilitat

Prop de 200.000 cotxes han aparcat a la zona blava del Sant Joan de Reus en un any

Els usuaris i la FAVR reclamen que es pugui estacionar gratis a l’Hospital, tot i valorar positivament l’asfaltat del solar de terra

L'àrea blava té 320 places, parquímetres intel·ligents i va entrar en funcionament a finals de 2019.

Prop de 200.000 cotxes han aparcat a la zona blava del Sant Joan de Reus en un anyOlí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’àrea blava d’estacionament de l’Hospital Sant Joan de Reus ha registrat, al llarg de 2020, un total de 189.125 usuaris, segons dades facilitades per l’Ajuntament. La xifra fa referència a la pràctica totalitat de la vida d’aquesta àrea, tenint en compte que Reus Mobilitat i Serveis va posar-la en funcionament a principis de desembre de 2019. Les mateixes fonts concreten que, en aquest període, la mitjana d’afluència d’usuaris s’ha situat en uns 763 per dia, i recorden que «entre el 13 de març i el 10 de maig», per la primera onada de covid i el confinament, el servei es va suspendre.

La major part de l’activitat es concentra, segons les mateixes fonts, «de dilluns a divendres en horari de matí». En detall, quan més vehicles aparquen a la zona blava –fins a un 74%– és de 8 a 14 h., probablement coincidint amb l’horari de proves diagnòstiques a l’Hospital, gran part de les quals es desenvolupen durant la primera meitat del dia. Així, «el 95% dels cotxes hi estacionen de dilluns a divendres» mentre que dissabte és el dia de la setmana on s’ha detectat que l’afluència és menor. L’Ajuntament no detalla la recaptació econòmica del primer any de vigència de l’àrea blava.

L’aparcament té 320 places i funciona sense tiquet. La tarifa és de 50 cèntims l’hora, amb un màxim de 2 euros per 24 hores, i l’horari de pagament és de 8 a 20 h. sense pausa al migdia. L’àrea blava s’aixeca sobre un extens solar de titularitat municipal on, abans, els conductors aparcaven de manera descontrolada i gratuïta. La seva posada en marxa va generar un fort rebuig entre la població, que encara és vigent avui dia.

Pilones als terrenys del voltant

Persones que acudien ahir amb el seu vehicle particular a l’Hospital lamentaven que l’Ajuntament ha barrat amb pilones el pas als terrenys adjacents al Sant Joan i que «ara, o travesses la carretera i vas cap a Sant Josep Obrer, o aquí és impossible deixar el cotxe i no pagar». La majoria reconeixien els avantatges que el solar –que abans de terra i resultava impracticable els dies de pluja– s’hagi asfaltat però consideraven que es tracta d’una «inversió que hauria d’haver fet l’Ajuntament com a servei públic, sense fer pagar ara a qui aparca aquí, que són usuaris d’un hospital que no hi venen per gust ni per passar una estona de lleure» o que «almenys caldria haver deixat més places de zona blanca i no les quatre que hi ha a la porta». En aquest sentit, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), Marcos Massó, valorava ahir que «deixar el cotxe a aquesta zona blava és força econòmic, no és la zona més cara que hi ha i és útil per qui només hi vagi puntualment» però admetia que «hauria de ser gratis perquè fins i tot paguem per anar a veure els familiars a l’hospital». Amb tot, deia, «l’obra que s’hi ha fet és bona» i «quan es fan unes feines tenen un cost».

L’espai es va tarifar per una entesa amb Iridium, la concessionària dels pàrquings subterranis de l’Hospital i el Tecnoparc, per tal que retirés una demanda contra l’Ajuntament amb la qual pretenia tancar el solar. Alhora, el pàrquing subterrani de l’Hospital, que té 650 places, va passar de costar 8 a un màxim de 4 euros al dia. Construir la nova zona blava va suposar una inversió de 330.880 euros.

Les primeres setmanes de servei de la zona blava del Sant Joan van generar cues de conductors i col·lapse als parquímetres, on els usuaris han d’introduir el número de la matrícula i que tenen una mecànica d’ús més complexa. Arran d’això, l’Ajuntament va ampliar de 4 a 7 les màquines i va desplegar informadors. Després, va col·locar estructures de fusta perquè les pantalles no es veien bé amb el sol. Recentment, i en el context de la covid, les particularitats tècniques dels parquímetres intel·ligents també han aixecat queixes dels qui els fan servir perquè són tàctils i «tots els toquem i no es netegen constantment».

Fil directe

Diego Bravo

«Abans, el solar era insegur i això sí que ha millorat. Però hi hauria d’haver una targeta a preu específic per a qui s’hagi d’ingressar».

Elena Bessó

«La gent que aparca ve a visitar-se o a veure un familiar i, a sobre, ha de pagar a dalt o a baix. Hauria de ser asfaltat i gratuït».

Juan Amaya

«Pagar per aparcar a prop d’un hospital és un abús, i més ara. Venim quan hi ha una emergència i s’aprofiten que tenim pressa».

Elena Avetisyan

«Si al subterrani ja es pagava, per què fer també una zona blava? És un hospital públic i ha de tenir aparcament que sigui gratis».

tracking