Diari Més

Llibres

Exin, la factoria catalana d'Slot

Daniel Caballero repassa la història de l’empresa que durant quatre dècades va fabricar l’Scalextric

El reusenc Daniel Caballero aquest dijous a Reus.

Exin, la factoria catalana d'SlotOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Va ser la gran il·lusió dels nens dels anys 70, 80 i 90. En aquelles dècades el circuit de curses Scalextric era un clàssic a les cartes dels Reis, i la majoria dels que van tenir la sort de rebre’l ho tenen com un dels grans records d’infantesa. Aquest també és el cas del reusenc Daniel Caballero, que als anys 70 va rebre el seu primer Scalextric. Anys més tard s’endinsaria en el món de la competició amb els amics de l’Escuderia Baix Camp, i aquella afició esdevindria una passió que el portaria a investigar, col·leccionar i competir durant anys.

Ara, Caballero ha volgut fer un homenatge a aquell mític circuit resseguint la història d’Exin, l’empresa catalana que, entre els anys 60 i 90, va fabricar i comercialitzar l’Scalextric a Espanya. «En els seus orígens, als anys 50, Exin es va obrir camí fabricant utensilis de plàstic, petits electrodomèstics i algunes joguines. Però a la dècada dels anys seixanta aconsegueix fer-se amb la patent anglesa de l’Scalextric, que és d’origen britànic, i comença a fabricar-lo aquí», explica Caballero. Fins al tancament de l’empresa l’any 1993, Exin va fabricar i comercialitzar els mítics circuits de curses. I ho va fer, afirma Caballero, «amb una qualitat i un grau de detall que, en moltes ocasions, la fabricació anglesa no tenia». Fins al punt, assegura l’autor, que hi havia cotxes d’Exin que estaven molt ben valorats fora del territori nacional.

«En els inicis, l’empresa havia d’importar les peces angleses i muntar-les aquí, perquè no hi havia motllos d’injecció. Però a partir del 1966 comencen a produir models propis i així comencen a fer cotxes, com el Seat 600, que és preciós, i que va ser el primer que van fer a Catalunya», detalla Caballero.

El seu llibre Scalextric EXIN: La genial factoria catalana d’slot és un repàs exhaustiu a aquestes quatre dècades de l’empresa. Recull entre altres un llistat de sets i models de cotxes, imatges de la publicitat d’Exin, la història de la factoria, així com un repàs a les competicions de slot a Catalunya i a Espanya, amb una especial atenció a les activitats dutes a terme a Reus i Tarragona, que més endavant obririen camí cap a Barcelona, València o el País Basc.

El llibre té 270 pàgines i està magníficament il·lustrat amb un bon nombre de fotografies, bona part de les quals mostren cotxes i circuits del mateix autor, que és també col·leccionista. Es pot trobar a les llibreries de Reus i de Tarragona, així com on line. Originalment escrit en anglès, l’autor l’ha traduït també al català i al castellà amb la voluntat que puguin arribar a tot el públic interessat, que va molt més enllà de l’àmbit local.

«Ha estat un treball llarg, però fet amb molta cura i dedicació, i vol ser un agraïment a la firma, a la vegada que fer una mica de justícia, perquè va ser una marca que tots coneixien però de la qual no se n’ha sabut gaires coses», assenyala el reusenc. «És la marca que vam conèixer de petits i que ens va regalar il·lusió durant molt de temps», conclou.

Dos models de cotxes dels anys seixanta.

Exin, la factoria catalana d'SlotOlívia Molet

tracking