Diari Més

Habitatge

Una setantena d'edificis de Reus van resultar afectats per incendis l'any passat

Els veïns reclamen un protocol que allotgi i assessori qui hagi de marxar de casa pels efectes d’un foc

Els inquilins del carrer Sant Antoni encara no han pogut tornar.

Una setantena d'edificis de Reus van resultar afectats per incendis l'any passatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 69 edificis de la ciutat de Reus van patir incendis al llarg del passat 2020, segons dades de Bombers de la Generalitat, que indiquen que gener i agost, amb 14 i 8 episodis respectivament, van ser els mesos on més focs van produir-se. En alguns dels casos, les flames i els seus efectes van obligar a desallotjar els habitants dels immobles afectats. Una situació d’aquest tipus va tenir lloc al carrer Sant Antoni, al barri del Carme, al novembre, quan la manipulació d’un quadre elèctric va acabar calcinant les zones comunes del número 10-12. Els veïns van ser evacuats i alguns d’ells van resultar ferits i van haver de ser traslladats a l’Hospital Sant Joan de Reus i al Vall d’Hebron. El president de l’Associació de Veïns L’Harmonia del Carme, Josep Machado, lamentava ahir que, dos mesos després de l’incendi, els inquilins «no han pogut tornar encara a casa seva».

Per això, Machado insisteix en reclamar a l’Ajuntament «un protocol per quan passin aquestes coses», orientat «tant a allotjar les persones que es queden al carrer a causa dels incendis com a assessorar-les perquè puguin tornar al seu domicili el més aviat possible». Machado precisa que l’alternativa que des del consistori es dona a les famílies perjudicades per aquests successos, habitualment una fonda, sovint no s’ajusta als requisits mínims per ser-hi i que «al final, els qui han patit els focs, a sobre es troben que no tenen culpa de res però que la tornada no se’ls soluciona». Per això, «no estaria de més que se’ls oferís assessorament, per exemple, a l’hora de posar-se d’acord els propietaris per fer les reparacions necessàries».

Baixen pel confinament

Bombers detallen que en aquests 69 focs s’inclouen tant els que s’han donat a l’interior d’habitatges com els que van poder concentrar-se, per exemple, en plantes baixes i locals. La xifra de 2020 és la més baixa des de 2013, quan l’any va tancar amb 67 incendis, si bé els 14 episodis de gener superen de llarg almenys les estadístiques de l’última dècada. Com en molts altres àmbits, probablement el confinament hi ha tingut alguna cosa a veure: entre març i maig només hi va haver 13 incendis que perfilen l’any com un dels que menys en va registrar en aquest període; i de març a abril se’n van haver d’apagar 6, la menor quantitat des de 2010 en aquest tram. Bombers demanen precaució durant aquests dies amb l’ús de calefactors i estufes i animen a col·locar detectors de fum.

tracking