Diari Més

Serveis

L'Ajuntament de Reus concedeix a Mémora les llicències pel seu crematori

L’empresa, que ja té el tanatori al Tecnoparc, podria ampliar així el servei

Una imatge d'arxiu del tanatori de Mémora, al carrer Bèlgica.

Mémora demana permisos per obrir un forn crematori al TecnoparcOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mémora Serveis Funeraris ja disposa de la llicència ambiental i de la llicència d’obres que havia sol·licitat per obrir un nou crematori al carrer de Bèlgica, al Tecnoparc, on s’ubiquen actualment les seves instal·lacions de tanatori. Fonts municipals consultades detallen que ambdós permisos ja han estat concedits, en el marc d’altres tràmits relacionats i que també estarien progressant. El crematori seria el segon amb què comptés la ciutat –on opera ara només el de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp– i el primer de titularitat privada. Estaria concebut com una ampliació de la cartera de Mémora. Si es posa en marxa, Mémora podria oferir íntegre el cicle funerari en una sola localització, al Tecnoparc.

La sol·licitud de la llicència ambiental pel crematori –que es va formular encara al’abril de 2019– havia rebut al·legacions per part d’una empresa del polígon, una persona física i Reus Serveis Municipals. Les tres al·legacions anaven en la mateixa línia i apuntaven a «l’impacte que un crematori pot causar a la zona del Tecnoparc» considerant que «l’activitat pot comportar tota una tipologia de molèsties que no la fan apropiada per un indret de la ciutat amb aquest perfil comercial i econòmic». El polígon comprèn, a més de FiraReus, diversos supermercats i un restaurant que es localitza a una distància relativament curta del tanatori de Mémora. Per això, els impulsors de les al·legacions demanaven que es fes «una interpretació restrictiva de la normativa, donat que l’actual activitat de tanatori és innòcua però la de forn crematori que s’ha sol·licitat –en tant que a activitat de combustió– és potencialment contaminant» i reclamaven «que es denegui la llicència ambiental per a l’ampliació de l’activitat de tanatori consistent en la instal·lació d’un forn crematori». La tramitació, però, ha continuat endavant i la llicència ha resultat finalment atorgada. En general, el de cremació és un servei a l’alça i que està tenint cada vegada més demanda.

Segon forn municipal

Per la seva banda, Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ha posat en funcionament fa poc un segon forn d’incineració a les instal·lacions del crematori municipal. El nou equipament ha incrementat el nombre de cremacions diàries que es poden fer, fins a assolir un màxim de sis al dia. La capacitat anterior era de tres al dia. També s’ha instal·lat un nou sistema de filtratge i una nova xemeneia. La inversió que la societat municipal ha realitzat en l’equipament és de 564.000 euros més IVA. D’aquests, 173.000 euros corresponen a la construcció del forn; 343.500 euros al sistema de filtratge i depuració d’emissions i 47.500 a l’adequació de tota l’antiga instal·lació.

tracking