Diari Més

Salut

El CMQ de Reus estrena 25 consultes i àrea de proves digestives a l'antic hospital

El centre ha atés avui els primers pacients al carrer del Vapor Nou, on el 25 de gener s’obriran les urgències

La primera i la segona planta del nou CMQ van entrar en funcionament ahir.

El CMQ estrena 25 consultes i àrea de proves digestives a l'antic hospitalGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CMQ ha obert portes a dependències de l’antic hospital amb les consultes externes actives, un total de 25 de distribuïdes entre la primera i la segona planta que han pogut estrenar, per fi, els pacients, després de més de quatre anys de tràmits i successius ajornaments. A la tarda han començat també les atencions dins l’àrea de proves digestives. La previsió és que el 25 de gener puguin entrar en funcionament les noves urgències –que passaran de 2 boxs a 5– i que la primera quinzena de febrer s’hi hagin incorporat la resta de serveis que es desplacen al carrer del Vapor Nou: l’hospital de dia per a atencions urgents i de llarga assistència, la unitat d’exploracions complementàries i de radiologia, i l’àrea de proves sense hospitalització.

Fonts del CMQ han apuntatque als usuaris amb cita se’ls ha informat de la nova ubicació a través d’SMS i telefònicament. La plantilla de treballadors no s’ha incrementat per abordar l’activació dels nous espais, que ocupen 400 metres quadrats distribuïts en sis plantes. A l’antiga Clínica Fàbregas, al carrer Gaudí, el CMQ continuarà realitzant tota l’activitat quirúrgica i l’hospitalització, així com una part de les consultes externes. Allà mateix s’està assumint ara activitat derivada de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona a causa de la redistribució de serveis forçada per la covid-19.

El regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, ha valorat que «era molt important per nosaltres, al moment de negociar el traspàs de la governança de l’Hospital Sant Joan al CatSalut, mantenir el CMQ al perímetre de la gestió municipal per garantir els serveis que es donaven i fer aquest projecte d’expansió que les noves instal·lacions ens permetran de manera més fàcil i més còmoda». L’edifici ja està completament enllestit «i falta alguna cosa molt mínima d’equipament». El CMQ espera encara una altra ampliació, a futur i sense data, a través de la qual s’expandirà a estances de l’antic hospital ara en desús. Per materialitzar-la, el primer pas ha de ser planificar el pla d’inversions. De moment, habilitar les instal·lacions on acaba d’obrir el CMQ ha costat uns 2 milions d’euros. El regidor de Salut ha insistit que la cartera de serveis del CMQ «és la més àmplia que es dona des de centres sanitaris de mútues» i que la intenció és «incorporar activitats que no hi havia com salut pública i comunitària». A finals de desembre de 2020, els serveis del CMQ ja van desaparèixer de l’Hospital Sant Joan, el qual passarà a atendre només pacients de la sanitat pública amb l’excepció de determinades urgències, com fan ordinàriament tots els centres.

Més de 2.000 persones cada dia

L’Ajuntament calcula que, gràcies a aquest desdoblament del CMQ al carrer Vapor Nou, per l’entorn de l’antic hospital circularan diàriament unes 2.000 persones que ara no hi passaven. En aquest sentit, Subirats ha detallatque «això anirà en benefici de la dinamització del barri perquè representa que moltes més persones tombaran per aquí i hi haurà una repercussió directa en els comerços i en la vida que es faci al lloc». Els paradistes del Mercat Central i els marxants reclamaven celeritat, precisament, en aquest aspecte, després que el Sant Joan es traslladés a Bellissens. Al seu torn, l’alcalde, Carles Pellicer, ha apuntat que «l’activitat sanitària ha tornat a les instal·lacions de l’antic Hospital Sant Joan, i això farà que la zona tingui una nova centralitat i rebi un nou impuls econòmic». «La resta de serveis s’hi aniran instal·lant al llarg de les properes setmanes fins que el centre pugui entrar en ple funcionament», concretava.

Al nou espai es tractaran patologies d’infants i adults, hi haurà consultes per a especialitats mèdiques i quirúrgiques, i urgències 24 hores. Al global del CMQ –tenint en compte les dues ubicacions que hi haurà ara, als carrers del Vapor Nou i Gaudí –treballen 160 professionals contractats i 230 metges consultors, s’hi fan 100.000 visites l’any i s’etenen 26.000 urgències.

tracking