Diari Més

Cultura

Cal Massó de Reus perd la programació a l'espera de concretar una nova gestió

El contracte amb l’empresa explotadora acaba aviat i l’Ajuntament està estudiant si obre nou concurs per l’espai o se’n fa càrrec

L'exterior del Centre d'Art Cal Massó, ahir.

Cal Massó de Reus pierde la programación a la espera de concretar una nueva gestiónOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre d’Art Cal Massó es quedarà, de nou, sense programació estable. El contracte amb l’actual empresa explotadora finalitzarà, segons concreten fonts municipals, «a principis d’aquest 2021», donat que no hi ha previst que s’apliqui la pròrroga de dos anys que l’acord inicial possibilitava. El govern està estudiant si convoca un nou concurs per adjudicar la gestió de l’equipament o bé si l’assumeix directament i pel seu compte. De fet, la irrupció de la covid-19 ja va forçar, al març, l’aturada de l’activitat a les instal·lacions del carrer Pròsper de Bofarull, on l’agenda pròpia s’ha mantingut buida els últims 10 mesos.

Les restriccions derivades de la pandèmia han resultat complicades de compatibilitzar amb les característiques i les particularitats de l’espai. En aquest temps, al lloc sí que s’han desplegat esdeveniments i actes impulsats per l’Ajuntament, com la mostra d’elements del Seguici per Sant Pere, algunes jornades vinculades al Festival de Circ Trapezi o la Marató de Donació de Sang de Reus.

La més recent empresa en accedir al contracte per dotar d’una programació estable Cal Massó ha estat Quatre Quaranta Gestió Cultural, la guanyadora del procés de licitació que l’Ajuntament havia engegat a principis de 2018 i al qual es van presentar un total de tres propostes. A aquest concurs li havia precedit un d’anterior, engegat al 2017 i que va quedar desert. I abans, Cal Massó havia acollit un projecte liderat per Isaac Albesa. L’explotació es va adjudicar finalment a Quatre Quaranta i va quedar adjudicada, segons les dades que reflecteix la plataforma de contractació, a l’octubre de 2018. L’acord era per dos anys amb la possibilitat de prorrogar-se per dos anys més, però l’opció de fer efectiva la pròrroga està descartada, com a mínim, a hores d’ara. Aquests dos anys de contracte, l’Ajuntament sosté que acabaran a inicis del present 2021. El cànon mínim marcat en els plecs que van guiar la licitació era de 2.400 euros, 100 euros al mes.

Entre les condicions recollides al plec hi havia que l’Ajuntament es reservava fins a 50 dies per portar a terme a l’edifici activitats pròpies. Pel que fa a la programació estable de Cal Massó, hauria d’omplir un mínim de 120 dies i estar organitzada per cicles d’activitat. També s’haurà d’ajustar als objectius establerts per al Centre d’Art, que anaven des de perfilar-se com un «espai d’experimentació per a les diferents disciplines artístiques» o un «lloc on donar a conèixer les noves generacions d’artistes locals», fins a «consolidar la cultura contemporània».

La gestió de Cal Massó per part de Quatre Quaranta ha estat prolífica i variada, i ha deixat, entre altres, residències d’artistes, càpsules de creació, exposicions, concerts o presentacions de llibres. Cultura està treballant ara per determinar el model de gestió que s’aplicarà al centre, amb la prioritat que Cal Massó no quedi tancat donat que es tracta d’un equipament rellevant per a la regidoria, sense deixar de banda el fet que la covid-19 no facilita les coses.

Fórmula directa

Abans que el concurs –el segon, el de 2018– es convoqués i fructifiqués, la CUP havia plantejat, en forma de moció al ple, «recollint la desubicació i malestar de col·lectius i individualitats del món de la creació plàstica, escènica o musical de la ciutat, que no saben on dirigir-se per exposar», que Cal Massó «no es torni a licitar» i es mantingués com a municipal. La proposta va ser rebutjada amb el «no» de PDeCAT, ERC, Ara Reus Cs i PP i l’abstenció del grup del PSC. En la mateixa sessió, el govern, llavors amb Montserrat Caelles com a regidora de Cultura, ja va apuntar que «en cas que, en un futur, les coses canviessin, es pot replantejar el model» i va apuntar que municipalitzar la gestió es traduiria en una partida pressupostària d’uns 135.000 euros.

tracking