Diari Més

Mobilitat

Màquines agilitzaran l'embarcament dels turistes britànics a l'Aeroport de Reus

El nou sistema de control de la Policia Nacional coincideix amb el Brexit, que farà segellar passaports

Dos passatgers amb mascareta, sortint del control de temperatura, a la terminal d'arribades de l'aeroport de Reus.

Aeroport de Reus, passatgers, mascareta, coronavirus, covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Aeroport de Reus ha incorporat, amb la previsió de posar-les en marxa aquesta mateixa temporada 2021, un total de «vuit màquines de control de passaports, quatre d’entrada i quatre de sortida, on el tràmit el pot fer el mateix passatger». El mecanisme, conegut com a portes ABC (per Automated Border Control), està ja en funcionament a altres aeròdroms de la xarxa d’Aena i a diferents passos terrestres. Tal com indiquen al Diari Més fonts del control fronterer de la Policia Nacional a l’Aeroport de Reus, aquest sistema –el qual podran fer servir els viatgers de l’espai Schengen però també, entre alguns més, els turistes britànics– «agilitza considerablement l’embarcament».

Els nous terminals seran especialment útils coincidint amb la consumació del Brexit, que comporta, pendent del desplegament total de l’acord i de la seva evolució, «pràcticament un únic canvi pel que fa al pas per l’Aeroport: als viatgers que arribin a Espanya des del Regne Unit se’ls hi haurà de segellar el passaport», amb la inversió de temps que això requereix. El suport de les màquines en el control documental pot ajudar a compensar el marge que necessitaran els funcionaris pels segells. Les portes ABC eren una millora acordada fa temps a Reus per rebaixar l’espera de la totalitat de turistes que les puguin utilitzar, britànics i no.

El sistema ABC identifica els passatgers mitjançant una doble comprovació biomètrica de la imatge facial i dactilar, i revisa l’autenticitat del seu document identificatiu. En el cas dels britànics, al procés se li haurà d’afegir el segell que els posarà al passaport un funcionari. El segell deixa constància del dia que la persona ha travessat la frontera perquè «amb el Brexit, en principi se’ls hi permet l’estada per un període de 90 dies dins dels 180 dies següents a l’entrada». Les màquines se sumaran als punts físics i dotats amb personal amb què treballa ara la Policia Nacional.

L’Aeroport ja havia executat, fa poc, canvis per reduir el temps que inverteixen els passatgers en el control documental i millorar, alhora, la seguretat. Així, al 2018 es van fer obres per modificar la ubicació de les cabines de la Policia Nacional de tal manera que «abans, les teníem a les portes d’embarcament, a cinc metres del que és el check-in dels bitllets, i així el temps d’espera dels passatgers era més llarg i el nostre marge de reacció era menor» però, ara, la posició s’ha avançat: «Actualment, el viatger entra a la terminal, passa el control de líquids i armes i l’equipatge per l’escàner, arriba al nostre control de passaports i, després, ja té tota la terminal per moure’s i anar a la porta d’embarcament quan li toqui».

Amb aquesta variació, tal com detallen des del control fronterer a l’Aeroport de Reus, «la seva espera s’ha reduït i el nostre temps per poder reaccionar i oferir el millor servei ha augmentat com un 500%; controlem millor els documents». El canvi d’ubicació dels punts físics de la Policia Nacional i la implantació de les portes ABC s’han realitzat de forma coordinada.

Les aerolínies ofereixen bitllets

Al 2019, els viatgers del Regne Unit van representar 678.871 dels 1.046.218 usuaris amb què va tancar l’any l’Aeroport de Reus. Entre l’avançament de les cabines i les ABC que s’han d’activar aquest 2021, «ens trobem molt més preparats pel Brexit que fa un parell d’anys». Des de l’inici de la temporada d’hivern, l’Aeroport –que al novembre acumuava un 96% menys de viatgers que al 2019– no ha operat cap vol comercial, arran de la covid, però companyies com Ryanair, Jet2, EasyJet i TUI ofereixen ja seients per volar durant l’estiu d’aquest 2021.

tracking