Diari Més

Policial

Demanen que reobrin les comissaries de proximitat de la Guàrdia Urbana de Reus

L’Ajuntament sosté que són «petites i poc ventilades» però les AAVV volen que s’adaptin a la covid perquè «els veïns les usaven»

La comissaria de proximitat del carrer Sant Joan, ara tancada.

Demanen que reobrin les comissaries de proximitat de la Guàrdia Urbana de ReusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comissaries externes de proximitat de la Guàrdia Urbana de Reus romanen tancades des de l’inici de la pandèmia de la covid-19. La ciutat compta amb un total de set d’aquests punts –dos d’ells fixos a l’estació d’autobusos i a l’antic hospital, i altres cinc d’itinerants pels centres cívics–, concebuts com a «llocs de recollida de denúncies i d’informació per facilitar l’apropament de la policia a la ciutadania i als barris», segons la informació que l’Ajuntament posa a l’abast de la ciutadania. A mitjans de març, coincidint amb l’estat d’alarma, van aturar l’activitat i no l’han recuperat, de manera que l’espai d’atenció que ara mateix la policia local té en marxa és la comissaria central de l’avinguda Marià Fortuny.

Diversos barris demanen que les comissaries de proximitat es reobrin perquè resultaven «força útils per mantenir la seguretat» i «els veïns les tenien properes i hi acudien». Fonts municipals consultades sobre la situació defensen que estan «tancades per la pandèmia», perquè «en general, són espais petits i mal ventilats». En relació a quan tornaran a activar-se, les mateixes fonts recorden que les comissaries de proximitat «són un bon servei i funcionen molt bé», i precisen que «la Guàrdia Urbana espera poder-les reobrir quan millori la situació sanitària». L’Ajuntament assegura que a la policia local «no ha arribat cap petició d’associació de veïns per reobrir les comissaries externes de proximitat», però totes les entitats a les quals aquest rotatiu ha preguntat per la qüestió voldrien que es posessin de nou en funcionament.

L’Associació d’Amics del barri Fortuny, amb Pepita Roig a la presidència, és una d’elles. Tal com explica Roig, «la comissaria del carrer Sant Joan anava molt bé i justament fa pocs dies que vaig passar i vaig veure que continua encara tancada». «Si són espais petits», afegeix, «una alterativa per adaptar-se ara a la covid podria ser que els policies s’estiguessin a l’entrada, a la porta, per recollir les denúncies, i almenys tenir algun agent perquè és un lloc de molt de moviment, i més quan hi ha el mercat». «No trobo bé que no hi hagi aquest servei aquí», detalla Roig. Tot i que els barris tenen caporals de referència designats per la policia local, la seva eterna petició continua vigent per al 2021: «Voldríem patrulles a peu perquè, tot i que ens diuen que hi són i que no les veiem, no pensem que sigui suficient».

L’eterna petició: patrulles a peu

En la mateixa línia s’expressa Domingo Martínez, president de l’Associació de Veïns del barri Montserrat, que diu que «tot i que la nostra comissaria més propera no era molt utilitzada per l’entitat», sí que «la feien servir els veïns i això la feia útil» i «voldríem que estigués oberta». Martínez apunta que «al barri, la policia la veiem dins del cotxe quan passa» i «el que voldríem són patrulles a peu, no cada dia, però sí alguns dies a la setmana, que anessin caminant i se’ls veiés; en això estem molt descontents». Al barri Montserrat «hem tingut fa poc un robatori al bar» i «també problemes d’incivisme: hi ha cotxes en doble fila o gent que no respecta mesures com la de la mascareta, i no els hi passa res».

Coincideix amb ell Josep Machado, president de l’Associació de Veïns L’Harmonia del Carme, que detalla que «les comissaries de proximitat són útils per als veïns, perquè les associacions tenim un caporal de contacte que s’activa si hi ha cap necessitat». Amb tot, al Carme «la policia va passant» i «voldríem que passessin més a peu, però ja sabem que els efectius són els que són». Per la seva banda, Eduardo Navas, president de l’Associació de Veïns I de Maig de Mas Pellicer, demana que aquests punts de recollida de denúncies «tornin» i lamenta que «ningú ens va arribar a avisar que tanquessin». Que hi siguin «dona més tranquil·litat a la gent, igual que donaria que la policia passés a peu». En el cas de Mas Pellicer, «el local té més de 25 metres quadrats, no és petit» però «el que passa és que no hi ha efectius, això és una excusa». La Urbana té en marxa un procés per incorporar vuit nous agents al cos.

tracking