Diari Més

Urbanisme

El pont del barri Gaudí de Reus es remodelarà amb carrils bici i panells acústics

L'Ajuntament ha elaborat un projecte que preveu també limitar la velocitat a 30 km/h i ha previst l'obra al pressupost de 2021

L'aspecte actual del pont.

El pont del barri Gaudí de Reus es remodelarà amb carrils bici i panells acústicsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pont del barri Gaudí se sotmetrà aviat a una reforma orientada a «millorar les condicions estètiques, de soroll, d’il·luminació» i a «la incorporació de carrils bici». La intervenció, xifrada en prop de 315.000 euros i que contempla quatre mesos d’obres, està prevista al pressupost d’inversions de 2021 de l’Ajuntament, tal com detallen fonts municipals al Diari Més. El govern tramita ara l’aprovació del projecte, la redacció del qual ha finalitzat aquest mateix mes de desembre. El pont ha estat històricament un compte pendent amb aquesta zona de la ciutat i el consistori havia concretat almenys fa un parell d’anys la seva voluntat de resoldre’l. El projecte que ara ha vist la llum se centra en la mobilitat en el punt de connexió entre Països Catalans, i les avingudes del Comerç i de Barcelona, per damunt del qual transcorren les vies del tren. Les mateixes fonts precisen que les filtracions d’aigua que presenta el pont també es repararan.

En detall, el pas es reorganitzarà per donar lloc a una única vorera per als dos sentits de circulació dels vianants, que tindrà uns 2,2 metres d’amplada. També s’hi inclourà la bici. El sistema escollit en aquest aspecte es basa en la construcció de dos carrils per a bicicletes, un per a cada sentit de la marxa, amb 1,5 metres d’amplada cadascun. A més, es mantindran els dos carrils per a vehicles a motor. La velocitat màxima per sota del pont quedarà limitada als 30 quilòmetres per hora.

Barreres de formigó

Entre cada carril bici i la calçada es col·locaran un seguit de barreres de formigó prefabricades, del tipus New Jersey i asimètriques, «que protegeixen les bicicletes de qualsevol sortida de la calçada dels vehicles que hi circulin». El carril bici del costat oest estarà a la mateixa cota que la vorera actual, que «s’haurà d’enderrocar donat el seu estat». Al seu torn, el del costat est «se situa a cota de calçada». En els dos casos l’asfalt dedicat al trànsit de ciclistes es pintarà de vermell per distingir-lo. Es desplegarà igualment tota la pertinent senyalització.

Menys soroll i més il·luminació

D’altra banda, i segons recull el projecte, es generaran nous passos per a vianants i bicis. En aquest sentit, i tenint en compte que «un dels problemes més incòmodes per als vianants és el soroll provocat pels vehicles», això «s’intentarà millorar reduint la velocitat de circulació i amb la instal·lació d’un revestiment acústic amb panells d’acer vitrificat sono-absorbents a les parets laterals». Es posaran reductors de velocitat.

Les parets també es repintaran de colors neutres, i tindran una particularitat: per facilitar la neteja, al damunt de la pintura s’aplicarà una capa d’imprimació antigraffiti i dues capes més de vernís protector amb la mateixa finalitat. La il·luminació és un altre dels àmbits sobre els quals s’intervindrà. De fet, la renovació en aquest apartat serà completa i es materialitzarà a través de la col·locació de projectors els quals tindran en compte «que no s’enlluerni els vehicles» i el pont quedarà també equipat amb nous punts de llum en els seus dos accessos. La intenció, d’inici, és que tota l’obra surti a licitació en un únic lot. Fonts municipals apunten que també s’intervindrà sobre les goteres, a les quals es posarà fi. Els embornals a través dels quals el col·lector d'aigües pluvials recull aquestes aigües es reubicaran.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, expressa que «l’Ajuntament de Reus avança en aquest projecte per a la millora de l’accés al barri Gaudí. I fem tots els passos necessaris per tal de fer-lo realitat». Per la seva banda, la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, valora que «aquest projecte urbà a la zona nord de la ciutat suposarà una millora del conjunt del pont i de la mobilitat a la zona, a través de la pavimentació, el repintat i renovació de la senyalització horitzontal, així com la millora de l'enllumenat a l'espai i l’aposta per la mobilitat amb bicicleta, entre altres actuacions».

Alguns dels canvis que es contemplen al projecte.

El pont del barri Gaudí de Reus es remodelarà amb carrils bici i panells acústicsCedida

tracking