Diari Més

Comerç

El canvi definitiu d'horaris del Mercat Central de Reus se sotmetrà a més proves

Els paradistes fan balanç «positiu» de l’ampliació de l’obertura durant el Nadal, que «ha evitat que hi hagués tanta acumulació»

L'interior del Mercat Central, ahir al matí.

El canvi definitiu d'horaris del Mercat Central de Reus se sotmetrà a més provesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’horari del Mercat Central per esponjar les compres durant el Nadal recull un balanç «positiu» per part dels paradistes, tal com explica el president del col·lectiu, Ildefons Vidal, que detalla que «segurament sí que ha estat útil per a la funció per la qual s’havia previst» tot i que «no seria extrapolable», com a prova, de cara a la futura modificació d’horaris que el govern aplicarà a l’equipament, tenint en compte les particularitats d’aquest tram de l’any tan diferent de la resta. El regidor d’Empresa, Carles Prats, coincideix en la valoració favorable del model ajustat al Nadal i avança que «ens tornarem a reunir amb el Consell Assessor del Mercat i analitzarem la possibilitat de fer una altra prova, en un període que sigui més fàcilment comparable».

El calendari del govern contempla que «hi ha uns cinc paradistes que encara hauran de fer obres» per guanyar metres i que les executaran «entre els mesos de gener i febrer». Així, calcula Prats, «cap al març ja podríem estar fent aquesta prova» amb un nou horari tancat amb els paradistes. Com a mínim es durà a terme un test i la seva realització «pot servir per fer petites variacions» però «ja no per tornar enrere» perquè «és una oportunitat que funciona a altres ciutats i hem d’aprofitar-la, i moltes ampliacions de parades s’han fet comptant que s’obriria al migdia per poder menjar». «Hi ha molta gent que necessita que el Mercat estigui obert més hores», detalla, i confia que el CMQ augmentarà la demanda.

Avançar el tancament

En un principi, el govern havia concretat els futurs horaris en un endarreriment de l’obertura i apostava per la jornada continuada de dimarts a divendres amb el migdia inclòs: la proposta era dilluns de 9 a 14 h., de dimarts a divendres de 9 a 20 h., i dissabte de 8 a 15 h. Ara, pendent del Consell, el regidor d’Empresa apunta que «ens plantegem no allargar fins a les 20 sinó fins a les 19 h., perquè volem la Reforma Horària, que els comerços no tanquin tan tard».

El Mercat Central obre avui i demà de 8 a 19 h. ininterrompudament, mentre que el 31 de desembre i el 2 de gener ho farà de 7.30 a 15 h. Després, recuperarà el seu horari habitual: de dilluns a dijous 8 a 14 h., divendres de 7.30 a 14.30 h. i de 17 a 20.30 h., i dissabte de 7.30 a 15.00 h. En relació a les vendes d’aquesta època, Vidal explica que «quan va començar la pandèmia, el Nadal ens feia por però, ara que ja està acabant la campanya, podem dir que ha sigut bona, hi ha hagut les mateixes vendes o més que l’any passat». A banda, les restriccions a restaurants han repercutit en que «la gent hagi menjat més a casa». «Estem contents», diu, tot i que «no ens hem d’oblidar de la resta dels negocis que estan patint».

Amb l’horari nadalenc, «les primeres setmanes, va ser difícils i, si al darrere no hi ha una campanya forta de publicitat ni una continuïtat, no en tens prou per analitzar si un horari funciona o no», però «la setmana passada hi va haver molt de moviment al migdia i a la tarda, i ha passat el que volíem: que no hi hagués tanta acumulació de gent com hi hauria hagut, i els clients ja ho comentaven». Finalment, les parades de peix es van sumar també i «ha anat bé». «Les dades no ens serveixen per saber si és l’horari que s’ha de quedar o no, ens serveixen per dir que hem donat al client una facilitat per Nadal però no per concloure res més», precisa el president dels paradistes, que recorda que «a nivell d’empresa, adaptar-se a això ha estat complicat». Les noves parades, que han elevat l’ocupació de l’equipament al 85%, «penso que beneficien al paradista que ha fet la millora i a la resta».

Bons Reus, CMQ i APEU

Pels futurs horaris, «ens haurem de posar d’acord tots i queda molt per treballar», diu Vidal, i valora, sobre els canvis que està vivint el Mercat, que «el que volem és renovar i millorar», també tenint en compte que queden 20 anys a les concessions. Els paradistes esperen que el desplegament del CMQ a l’antic hospital, a principis d’any, porti més afluència i «ara que els APEU estan tirant endavant, voldríem formar-ne part». Vidal agraeix «els Bons Reus, que ens han funcionat molt bé i són una de les millors promocions dels últims anys».

tracking