Diari Més

Societat

Creen una associació a Reus per defensar els drets de la comunitat musulmana

L’entitat pionera ADEDCOM neix per reclamar el compliment de la llei per la via judicial, visibilitzar el col·lectiu i eliminar tòpics

Mohamed Said Badaoui i Yasin Boulahtit, a la plaça del Castell.

Creen una associació a Reus per defensar els drets de la comunitat musulmanaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana (ADEDCOM) neix a la demarcació per «defensar els drets de la comunitat musulmana, treballar per la visibilització de la mateixa comunitat, eliminar tòpics i promoure la convivència», tal com explica Mohamed Said Badaoui, president d’aquesta entitat pionera. La Junta d’ADEDCOM la integren d’entrada 11 membres, la majoria d’ells «joves de diversos municipis de Tarragona, que han nascut o han crescut aquí» amb vocació d’intervenir, «bàsicament per la via judicial, la via del dret» tant «a nivell provincial com autonòmic o estatal, si cal». L’entitat, creada aquest desembre, té el seu propi equip jurídic capacitat per «formar, assessorar o tirar endavant un procés quan sigui necessari».

Badaoui, que fins fa uns mesos havia estat portaveu de la mesquita As-sunnah de Reus, va detectar ja en aquella etapa que «els centres de culte són llocs on les persones acudeixen perquè els ho demana la fe però, sovint, no arriben a poder fer la defensa dels drets que es vulneren: de vegades és per desconeixement de la legalitat a Catalunya o Espanya, i altres cops és perquè moltes de les persones que estan al capdavant de les comunitats són gent gran, que va arribar aquí als anys 90, i que no té tan en compte aquestes necessitats que hi ha avui dia».

Del hijab al menú halal

La llista de drets de la comunitat musulmana que ADEDCOM veu que es vulneren amb freqüència és llarga. N’hi ha de relacionats amb «el vel, el hijab que poden dur les germanes». Sovint, elles «es troben amb dificultats, per exemple, per anar a renovar-se el DNI o el NIE» perquè «depenent del funcionari de torn, o no hi ha problema o es torna a exigir que es vegi una part del cabell de les dones». També «mentre cursen els seus estudis, en alguns casos se’ls hi posen obstacles per dur el hijab a l’escola o l’institut, o per fer les pràctiques quan han acabat». Igualment «es vulnera el dret a tenir els centres de culte normalitzats a dins de les ciutats, o cementiris on enterrar els nostres difunts», concreta Badaoui, que apunta que «un altre exemple és el menú halal, el menjar que podem prendre lícitament segons l’Islam, amb el qual hi ha dificultats a escoles, hospitals o a centres penitenciaris». «Ningú parla sobre aquests assumptes i calia una associació que defensés els nostres drets, que no són nous sinó que estan reconeguts per l’estat espanyol en l’Acord de Cooperació amb la Comissió Islàmica d’Espanya l’any 1992, i només cal portar-los a terme», destaca.

En la mateixa línia s’expressa Yasin Boulahtit, vicesecretari d’ADEDCOM, que diu que aquestes situacions es produeixen «per desconeixement, per part de les persones implicades, que estan vulnerant uns drets; i per desconeixement, per part de les persones afectades, que tenen aquests drets», així que «és necessari posar fi a aquesta desinformació» i defensar aquests drets «per la via a la qual tots tenim accés com a persones, la via judicial, perquè cal complir la legislació vigent». A tot plegat se suma que «pensem que existeix racisme, a nivell privat però també racisme institucional, estigmes i estereotips» que fan que la comunitat es trobi amb traves per accedir a un lloguer o que «un nom musulmà en un currículum resulti motiu de descartar-lo».

«Mirarem de mediar però, si el diàleg no serveix, anirem a la via judicial i a on calgui», detalla el president d’ADEDCOM, que indica que l’entitat ja està treballant en alguns casos. Qualsevol que consideri que ho necessita ja «pot contactar amb nosaltres. Tenim un equip de juristes que avaluarà la situació i quins drets s’han vulnerat en l’espai i en el temps. Defensar que s’apliqui la llei és defensar tothom». I és que «la desinformació també arriba a afectar els advocats, perquè n’hi ha pocs d’especialitzats». Els serveis d’ADEDCOM, impulsats per un equip voluntari, són gratuïts i les despeses dels processos es finançaran mitjançant campanyes de donació.

tracking