Diari Més

L'IRTA inaugura nous espais a Mas Bové per estudiar les varietats d'oli a la cuina

En el marc del projecte de Nutrisalt han estrenat una cuina, una sala d’exposicions i una de tasts

Representants de l'Ajuntament de Reus, de Constantí i de l'IRTA a la cuina que es va estrenar ahir.

L'IRTA inaugura nous espais a Mas Bové per estudiar les varietats d'oli a la cuinaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut de Recerca Tecnològica i Alimentació (IRTA) va inaugurar ahir tres espais nous a les seves instal·lacions de Mas Bové. En concret, va estrenar una cuina, una sala d’exposicions i una de tasts. Amb aquests nous espais el centre vol apropar-se al sector de la restauració aportant els seus estudis sobre les diferents varietats dels olis i els seus aromes a la cuina.

En el marc del projecte PECT Nutrisalt, orientat a la transformació i dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització, l’IRTA vol portar xefs professionals al centre perquè treballin i expliquin alguns dels resultats que puguin descobrir amb aquest projecte. «La nostra feina és la d’anticipar-nos a les preguntes sobre les diferents varietats dels olis que puguin tenir els cuiners i veure què passa amb cadascun i el perquè», explicava ahir Agustí Romero, coordinador del projecte, qui detallava que «hi ha diversos xefs que ja han manifestat l’interès per veure què estem fent aquí i, fins i tot, per ajudar-nos a fer-ho».

Abans que arribin els xefs, però, hi haurà dos químics que faran el predoctorat de recerca treballant amb aquests productes. Ara estan en el procés de selecció, però tenen previst que els escollits comencin a treballar a finals de gener o començaments de febrer. «Un se centrarà en els compostos volàtils que formen l’aroma de l’oli i l’altre analitzarà com aquests aromes passen a l’aliment cuinat», explicava Romero, qui afegia que «quan tinguem tota la informació podrem deduir si això forma part de les varietats i si el consumidor final ho pot notar o no».

Les noves instal·lacions tenen una cuina on els xefs podran treballar l’oli per conèixer els resultats i explicar-los al sector de la restauració. Per aquest segon punt, ahir es va inaugurar també una sala d’exposicions «que es podrà adaptar a tots els perfils de les visites, des d’escolars fins a professionals, passant per universitaris, entre altres», argumentava Romero. A més, també hi haurà una sala de tasts per provar les diferents olives i olis del territori català.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va posar en valor la investigació i va preguntar-se si «estem fent prou perquè la investigació avanci», i remarcava que «des del consistori hem contribuït a definir una oferta de serveis científics, tècnics i de promoció empresarial que donin suport a les empreses».

tracking