Diari Més

Infraestructures

Boira diu que «hi ha moltes coses a fer» per executar la Intermodal de Reus

El comissionat del corredor mediterrani recorda que «no està al costat de l’aeroport» però no nega que s’acabi executant

Imatge del 2018 dels terrenys on està projectada l'estació intermodal, pròxima a l'Aeroport.

Boira diu que «hi ha moltes coses a fer» per executar la IntermodalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estació intermodal al sud de l’aeroport de Reus –adjudicada el 2009– encara està lluny de veure la llum o, almenys, així ho va deixar caure ahir el comissionat del corredor mediterrani, Josep Vicent Boira, qui avisava que encara «hi ha moltes coses a solucionar abans». Un d’aquests aspectes a treballar serà sobre la unió definitiva de la intermodal amb l’aeroport, ja que «no està al costat mateix de l’aeroport», tal com recordava ahir Boira.

L’estació intermodal ha estat una llarga reivindicació, no només de Reus, sinó de pràcticament tota la demarcació de Tarragona, per tal de millorar unes connexions que sempre s’han considerat insuficients en matèria d’infraestructures. De fet, el Govern de Reus s’havia unit amb el de Salou i el de Tarragona per treballar conjuntament i fer pressió per a l’execució d’aquest projecte que està adjudicat des de l’any 2009, amb els terrenys preparats per a la seva execució, però encara sense cap intenció d’aixecar-se. Al juny de l’any passat, Adif va comunicar que s’estava realitzant un estudi de la demanda potencial de viatgers de l’estació intermodal, els resultats dels quals haurien d’haver servit per recuperar o desestimar un projecte que ja acumula 11 anys d’aturada, però que encara no han sortit a la llum. El projecte inicial es va adjudicar per 54 milions d’euros amb l’objectiu d’enllestir-lo el 2012.

Al maig d’enguany el mateix Josep Vicent Boira afirmava que el projecte «no està paralitzat» i va assegurar que «Adif continua amb l’estudi de demanda». Unes declaracions que, aleshores, no van agradar gens a l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, qui criticava que «una vegada més se’ns diu que s’està estudiant, però ja fa 10 anys que es va adjudicar la intermodal».

Ahir, el comissionat del corredor del mediterrani va tornar a recordar que el projecte està damunt la taula i que se’n continua estudiant la viabilitat per part del ministeri de Transports. En aquest cas, Boira no negava que el projecte previst a tocar de la T-11 pugui tenir possibilitats. Tot i això, constatava que aquesta futura estació «no està al costat mateix de l’aeroport» i que, per tant, «aquí hi ha moltes coses a solucionar abans».

La línia Reus-Roda

D’altra banda, els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2021 destinen 200.000 euros a un estudi per a la recuperació de la línia Reus-Roda per a mercaderies. Boira, constatava ahir que el projecte per treure aquests tràfics del litoral de Tarragona té possibilitats, però demanava tenir «una visió completa» de tot el corredor perquè hi ha «moltes coses a fer» i actuacions a prioritzar. «Les mercaderies també passen i passaran en el futur per dins de València», justificava.

Preguntat per l’ACN pels principals projectes ferroviaris pendents al Camp de Tarragona, el comissionat del govern espanyol per al corredor mediterrani considerava que «hi ha possibilitats de tot», però opinava que «tot el nus Tarragona-Reus hauria d’estudiar-se de manera conjunta». «No podem arribar a solucions parcials, tot i que hem d’arribar a solucions realistes», reflexionava. El comissionat destacava que els PGE explorin la recuperació de la línia Reus-Roda. Això donaria resposta a la demanda de diversos agents del territori de desviar cap a l’interior el pas dels trens de mercaderies -inclosos els de matèries perilloses.

tracking