Diari Més

Patrimoni

El Cementiri de Reus compleix 150 anys

Per celebrar-ho el consistori ha preparat visites guiades diürnes el primer diumenge de cada mes

El Panteó Boule es restaurarà l'any vinent.

El Cementiri de Reus compleix 150 anysOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim 2 de gener del 2021 el Cementiri de Reus celebrarà els 150 anys de la seva creació i per commemorar-ho, l’Ajuntament ha preparat tot un seguit d’activitats i actes adequats a les recomanacions i mesures de seguretat imposades pels diferents ministeris de Sanitat.

En realitat, la programació del 150è aniversari va començar el passat 1 de novembre, per Tots Sants quan es van realitzar unes visites nocturnes en format audiovisual a càrrec de la companyia de teatre Gata Borda. La celebració continuarà demà, dimecres, amb una taula rodona titulada El liberalisme reusenc i el Cementiri General: 150 anys de Prim i Sardà. Aquesta es farà des de l’arxiu municipal a les 18.30 h. però a causa del coronavirus, no serà presencial, sinó que es podrà seguir per streaming al canal de YouTube de Reus.cat. Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili (URV), Jaume Massó, arqueòleg, historiador i museòleg, i Montserrat Flores, regidora responsable de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, prendran part de la taula rodona.

Uns dels actes més importants que es faran per commemorar els 150 anys, però que arribaran per quedar-se, són les visites guiades diürnes. «Fa temps que des de Serveis Funeraris ho teníem pendent i era un dels objectius que perseguíem», explicava ahir Montserrat Flores, qui afegia que «el cementiri és un espai patrimonial, de molt interès per conèixer com era Reus i com ha estat en aquests 150 anys». La primera visita tindrà lloc el dia 3 de gener i les següents s’aniran produint cada primer diumenge de mes. Aquestes seran gratuïtes fins a l’estiu, però caldrà fer la reserva prèvia, ja que l’aforament estarà limitat a 15 persones. La reserva s’habilitarà després de Nadal, segons va informar ahir la regidora Flores.

D’altra banda, entre el gener i el febrer hi haurà una col·laboració amb el col·legi de Psicòlegs de Tarragona en el qual es gravaran píndoles sobre la gestió del dol. Entre el març i l’abril tindrà lloc la inauguració d’una exposició a les instal·lacions del cementiri per parlar sobre la mort des de la perspectiva cultural. «Ens permetrà veure de quina manera ha canviat la manera que vivim la mort com a col·lectiu», argumentava Flores. Els actes continuaran al mes d’abril, coincidint amb el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics, quan està previst l’acte de presentació del projecte de restauració del Panteó Boule. Un projecte encarregat a l’Escola d’Arquitectura de Reus i que estan duent a terme Sergi Coll i Agustí Costa. L’acte de clausura tindrà lloc en el tradicional concert del record.

La commemoració dels 150 anys pretén «culminar la feina de recuperació històrica i patrimonial del recinte funerari», segons explicava la regidora ahir. Per a l’ocasió, s’ha creat una nova imatge que serà la que representarà a partir d’ara el recinte i en la qual s’incorpora l’emblemàtic Cronos, que es troba a la façana.

tracking