Diari Més

Comerç

Primer diumenge d'obertura a Reus «millor de l'esperat» tot i el confinament

Les botigues que ahir van aixecar la persiana, no totes, van tenir clientela engrescada pel Black Friday

Ahir al migdia, amb el tancament perimetral en vigor, multitud de vianants passejaven per Llovera.

Primer diumenge d'obertura a Reus «millor de l'esperat» tot i el confinamentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer festiu d’obertura comercial de Nadal, aquest 29 de novembre, va tenir ahir un seguiment «desigual» per part dels comerços a Reus. Tant La Unió de Botiguers com El Tomb de Reus coincidien, amb tot, poques hores abans de la fi de la jornada, que «qui ha decidit obrir, sí que ha tingut clientela» i que el diumenge amb persianes aixecades ha estat «millor del que ens esperàvem, tenint en compte la situació». L’entrada en la campanya de Nadal ha tingut lloc en un ambient optimista, encara esperonat pels Bons Reus i perquè la ciutat, ja plenament il·luminada, convida a recórrer els seus carrers. Per això, el confinament perimetral del cap de setmana «es nota, és clar» però «també haurà fet que la gent d’aquí torni a comprar al comerç de proximitat, fins i tot persones que feia molt que no s’hi acostaven», tal com explica la presidenta de La Unió de Botiguers, Meritxell Barberà, que precisava ahir que «hi ha hagut afluència al matí com a la tarda». «Els visitants no poden venir però els ciutadans que potser haurien marxat s’hi queden», recordava.

També en aquest sentit, el seu homòleg a El Tomb de Reus, Jacint Pallejà, valora que la resposta del 29 de novembre «ens il·lusiona bastant perquè hi ha alguns experts que diuen que farem un bon Nadal». Recuperar el que s’ha perdut al 2020 no serà possible, però els botiguers confien que, si la inèrcia es manté, podran encetar al 2021 «d’una altra forma».

Sobre els sectors més beneficiats pel primer festiu d’obertura ja en època nadalenca, Barberà destacava ahir «el de la moda» i precisava que part important de les compres «han vingut per aprofitar els darrers descomptes del Black Friday», ja que «la iniciativa donava sentit a l’obertura d’aquest dia». Precisament en relació al Black Friday, Pallejà precisava que «ha estat diferent, com ho és tot ara, no tan fort com els últims». Els comerciants detecten que el pas del temps i la persistència de la pandèmia de la covid-19 ha generat noves dinàmiques entre els compradors. Així, «les persones s’estan menys temps dins de les botigues, ja tenen clar el que van a buscar i les transaccions són ara més ràpides», explica Barberà, que diu que «així es minimitzen els contactes i s’ajusten a l’aforament dels establiments». De fet, afegeix, «durant tot el novembre hem notat que la gent ha avançat les compres de Nadal», tot i que «som conscients, igualment, que n’hi haurà moltes d’última hora perquè és quan la gent comença a tenir vacances i pot anar als establiments». La presidenta de La Unió de Botiguers celebra que «hi hagi una aposta pel comerç de proximitat» perquè diu que «ens beneficia a tots: quan comprem a una gran plataforma, aquests diners marxen fora de Reus, no paguen aquí uns impostos que nosaltres sí que paguem aquí i que ens retornen en forma de salut, educació, infraestructures o benestar».

Comprar en festiu

Per contrarestar el confinament perimetral dels caps de setmana, els botiguers obriran els migdies a partir d’avui i, també, tots els diumenges i dies festius d’aquest mes de desembre. Amb aquesta mesura, els comerciants volen facilitar les compres als clients que venen de municipis veïns. «Si tenim en compte que obrirem tots els festius i que incrementarem l’atenció al migdia, estem completament convençuts que es pot esponjar la compra; confiem a fer una bona campanya, ja que ho necessitem tots plegats», valora Pallejà. Preguntada sobre com ho faran les botigues per consumar l’obertura dels migdies, Barberà precisa que «ho farem amb molt d’esforç, com ho portem fent tot sempre» i afegeix que «la majoria no contractaran personal». Malgrat que preveuen una bona campanya de Nadal, assenyalen que serà complicat salvar l’any. Els que ahir van decidir no oferir activitat –les obertures «no han estat majoritàries» però «qui ha obert sí que ha treballat»– va ser, també, «per preparar-nos per la marató que haurem d’afrontar a partir d’ara i fins passat el dia de Reis».

tracking