Diari Més

Urbanisme

Veïns demanen que es demoleixin les naus de Pere Cerimoniós i Prous i Vila de Reus

L’Ajuntament les ha tapiat i allotja temporalment els ocupes en una fonda però un d’ells sosté que s’hi queda fins l’ordre judicial

Una de les naus tapiades i, en segon terme, la que resta habitada.

Veïns demanen que es demoleixin les naus de Pere Cerimoniós i Prous i Vila de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa que l’Ajuntament ha contractat per tapiar les naus abandonades i il·legalment ocupades del carrer de Josep Maria Prous i Vila va concloure ahir al migdia els treballs, iniciats dimecres de la setmana passada. En la mateixa intervenció, s’ha barrat també l’accés als antics tallers de l’avinguda de Pere el Cerimoniós. Només en queda un que manté habilitada la porta, a la mateixa avinguda. Hi habita un ocupa amb els seus gossos, que es resisteix a marxar i assegura que no ho farà sense una ordre judicial. La resta de les persones que vivien a les naus industrials han quedat provisionalment reallotjades pels Serveis Socials municipals en una fonda. Algunes han recollit les pertinences que hi tenien dipositades abans d’abandonar el lloc, o han traslladat objectes –n’hi havia que comerciaven amb ferralla– a altres punts.

De l’interior de l’illa de construccions, que va haver de ser netejada abans de tapiar-la arran de la gran quantitat de deixalles que s’hi acumulaven, han sortit fins a 12 camions de dimensions considerables carregats amb brossa. La majoria era roba però dins de les naus també hi havia multitud d’envasos d’aliments i excrements, i la situació era insalubre. Els operaris encarregats de les obres han comptat amb el suport permanent d’agents de la Guàrdia Urbana per prevenir qualsevol aldarull que es pogués produir, tot i que els que s’han donat han estat puntuals. Veïns i treballadors de negocis de la zona agraeixen que aquests dies, des que les naus van començar a ser tapiades, «hi ha hagut més tranquil·litat» però veu aquesta com una «solució a mitges» i demanen que l’illa de naus s’enderroqui. Plantegen la possibilitat de convertir el solar resultant un aparcament de vehicles «que fa falta aquí».

La que va cremar no s’enderroca

L’incendi, el dia 27 d’octubre, de la nau situada al número 34 de Prous i Vila va desencadenar la intervenció de l’Ajuntament, que va ordenar clausurar les construccions. El futur d’aquesta en concret, que ja s’havia incendiat un altre cop dos mesos enrere, restava pendent d’un informe de l’arquitecte municipal. El consistori havia apuntat en un principi la possibilitat de demolir-la però finalment, tal com detallen fonts municipals consultades, «de moment s’ha tancat i el titular haurà d’optar per enderrocar-la o reformar-la». El seu estat després de l’acció de les flames no representaria un perill, almenys imminent. Alguns dels antics tallers estan connectats per forats que els mateixos ocupes han fet a les parets.

La imatge de les naus ja tapiades ha despertat un gran interès entre el veïnat de la zona i ahir, mentre se n’enllestien els darrers serrells, no eren pocs els vianants que s’aturaven per preguntar als obrers què s’hi estava fent. Una dona, que viu a prop de l’illa i que no aporta el seu nom, explica que «fa justament un mes, vaig haver de trucar a Mossos perquè els ocupes saltaven i entraven a les terrasses» i lamenta que «aquesta abans era una zona tranquil·la però n’hi havia alguns que generaven problemes». En relació als últims incendis, apunta que «el fum va entrar a les cases» i que la brutícia que hi havia dins de les naus «portava rates». Ara, «ens quedem més tranquils però el que realment volem és que tot això vagi a terra perquè, si no, s’hi tornaran a posar, i perquè aquí s’havia parlat anteriorment de fer un pàrquing». Una altra veïna que observa les feines explica que «aquest era un lloc net i va deixar de ser-ho», alerta que «si les naus continuen dempeus, segur que els ocupes hi tornen» i demana «que s’enderroquin com s’ha fet en altres llocs, perquè és possible i posaria fi al problema». Joan Carrion, que té una planxisteria propera a les naus, diu que «demolir les naus té un cost però seria un cost útil» i que «si s’enderroquen, s’acaba el problema i se’n beneficia el veïnat» perquè «tot i que ara estem és tranquils, no és una solució com Déu mana».

tracking