Diari Més

Ensenyament

Estudiants de l'INS d'Horticultura de Reus aprenen cultivant 6.500 ponsèties

Alumnat de Jardineria i Paisatgisme fa el procés, que usa depredadors de la mosca blanca

Els professors Lluís Recasens i Josep M. Pemán i el tècnic Blai Sánchez, amb les plantes de Nadal.

Estudiants de l'INS d'Horticultura de Reus aprenen cultivant 6.500 ponsètiesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un centenar d’alumnes de l’Institut d’Horticultura es fan càrrec del cultiu de prop de 6.500 ponsèties, plantes de Nadal, que en poques setmanes començaran a ser comercialitzades a través dels diferents canals del centre, entre escoles o floristeries. Els estudiants «porten tot el procés, des de la selecció de varietats fins al control productiu; és l’aprenentatge en base a un projecte», tal com concreta el professor Josep Maria Pemán, que destaca que «així poden aprendre, aplicar el que han après, provar i descobrir coses noves. Es tracta d’una oportunitat que és única a Catalunya». El fet que el producte final d’aquesta feina acabi anant al mercat «és important perquè ens obliga a prendre’ns-ho molt seriosament» i «ells se senten orgullosos».

Al juliol és quan les ponsèties comencen a plantar-se. Blai Sánchez, tècnic de camp, apunta que «comprem les plantes petites, arrelades, i les plantem juntes, amb les torretes a tocar, per regar-les i perquè hi tirem depredadors, insectes que es mengen altres insectes i que circulen per les fulles». Ja fa alguns anys que l’Institut d’Horticultura aposta per l’aplicació d’aquests sistemes i, tal com precisa el professor Lluís Recasens, el centre «està molt avançat en temes ecològics i mediambientals». En el cas concret de les plantes de Nadal, on «la mosca blanca és el principal problema que hi ha», Pemán detalla que «el mercat de fitosanitaris cada vegada és més limitat i hem de buscar noves tecnologies», i diu que «una de les que hi ha és el control biològic, que consisteix en que insectes controlin la plaga que tenim». Per això, «utilitzem insectes depredadors, que són aranyes; i uns altres que són parasitoides, vespes», i així «la planta queda més neta de residus».

Diferents varietats

De les 6.500 ponsèties que ara hi ha a l’Institut d’Horticultura, «el 80% les fem de dues varietats, que són les clàssiques: premium i euroglory». Al centre també hi ha un mostreig «d’una desena de varietats de tres genètiques diferents». Les que finalment es cultiven «les escollim en un procés de tres anys: el primer any provem 100 plantes, el segon en provem 500 i el tercer, 1.000. Si, durant tres anys, veiem que funcionen correctament, poden entrar al nostre àmbit productiu», detalla Pemán. Tot plegat és un repte per als estudiants del Cicle de Grau Mitjà de Jardineria i el Cicle de Grau Superior de Paisatgisme, que troben aquí un «element innovador i motivador d’aprenentatge».

tracking